Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Πρόθυμο να συζητήσει με το Ιράν τα περί «βίαιης καταστολής» το Λονδίνο


Το Λονδίνο δηλώνει πρόθυμο να συζητήσει με τον πρόεδρο Αχμεντινεζάντ τις καταγγελίες του Ιράν για βίαιη καταστολή των επεισοδίων από την βρετανική αστυνομία.

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα στο Ιράν πρόθυμη να συζητήσει τον τρόπο που χειρίστηκε τα επεισόδια στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις απαντώντας έτσι στον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμεντινεζάντ ο οποίος κατηγόρησε την αστυνομία για «βαναυσότητα» εις βάρος των διαδηλωτών.

Η Βρετανία ηγήθηκε της καταδίκης από τη Δύση της καταστολής των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του Αχμεντινεζάντ τον Ιούνιο του 2009.

Ο Ιρανός πρόεδρος έσπευσε χθες Τετάρτη να καταδικάσει την «συντριπτική επίθεση» της βρετανικής αστυνομίας εις βάρος άοπλων πολιτών.

Σε επιστολή της προς το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Βρετανή επιτετραμμένη στην Τεχεράνη δηλώνει ότι ελπίζει πως τέτοια ευθύτητα θα ενθαρρύνει την Τεχεράνη να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα του διορισμένου από τα Ηνωμένα Έθνη ειδικού εισηγητή, ο οποίος ερευνά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

«Σας υπενθυμίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ειδικούς εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών και έχει διευκολύνει τις επισκέψεις ενός αριθμού εισηγητών στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια» αναφέρει στην επιστολή της η επιτετραμμένη πρεσβευτής στη βρετανική πρεσβεία Τζέιν Μάριοτ επισημαίνοντας ότι ο Αχμεντινεζάντ έκανε έκκληση προς τα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν το χειρισμό των επεισοδίων από τη Βρετανία.

«Καλώ την ιρανική κυβέρνηση να απευθύνει ανάλογη πρόταση στον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν Αχμεντ Σαχίντ για να τού επιτραπεί να ασχοληθεί με τις σοβαρές ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του Ιράν» .

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε τον Μάρτιο υπέρ του διορισμού ειδικού εισηγητή για το Ιράν με αποστολή του να διερευνήσει την πολιτική της συνεχούς καταστολής της αντιπολίτευσης και τη συχνή εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Το Ιράν μέχρι στιγμής δεν έχει επιτρέψει στον Σαχίντ, πρώην υπουργό Εξωτερικών των Μαλδίβων, να εισέλθει στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.