Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Υποχώρησε στο... 7,7% η ανάπτυξη της Ινδίας το δεύτερο τρίμηνο



Bloomberg

Με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων έξι τριμήνων αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 7,7%, έναντι 8,8% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, παρά τη σχετικώς υψηλότερη αύξηση της αγροτικής παραγωγής, κατά 3,9%, έναντι 2,4% πέρυσι -αλλά και 7,5% το προηγούμενο τρίμηνο- τον δείκτη ώθησε πτωτικά η βραδύτερη αύξηση στον κλάδο μεταποίησης, η οποία διαμορφώθηκε στο 7,2%, έναντι 10,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Βάσει των χθεσινών στοιχείων, κατακόρυφη πτώση κατέγραψε η ανάπτυξη στους κλάδους κατασκευών και μεταλλευμάτων, στο 1,2% και 1,8% αντίστοιχα, έναντι 7,7% και 7,4% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντιθέτως, ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε η ανάπτυξη στον κλάδο υπηρεσιών, όπου π. χ. στις μεταφορές και το εμπόριο ανήλθε στο 12,8%. Ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 9,1%, έναντι 9,8% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ξενοδοχεία και τηλεπικοινωνίες αναπτύχθηκαν κατά 10%. Παρά την επιβράδυνση, η Ινδία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των μεγάλων οικονομιών μετά την Κίνα. Εύλογα οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα αυξάνονται ραγδαία: το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου υπερδιπλασιάσθηκαν, φθάνοντας τα 13,4 δισ. δολάρια. Πάντως, όπως επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της χώρας, «άμεση πρόκληση είναι η διατήρηση της ανάπτυξης», ενώ η πολιτική επιτοκίων θα αλλάξει όταν ο πληθωρισμός «θα αποτελεί μικρότερο πρόβλημα». Εκτιμήσεις φέρουν τους μισθούς στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να αυξάνονται φέτος κατά 13%, κατά μέσο όρο, με τους ταχύτερους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ασία. Πέρυσι, αυξήθηκαν κατά 11,7%. Ο ινδικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στο 7%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν αρχικά. Το δε ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 8% το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει τον Μάρτιο, έναντι 8,5% το προηγούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.