Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Νέο γενικό επιτελείο στην Τουρκία

Ολοκληρώθηκαν χθες οι τετραήμερες κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, με τη συναίνεση του Ερντογάν

Οι τετραήμερες κρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώθηκαν χθες και η Τουρκία απέκτησε νέο γενικό επιτελείο, με τις ευλογίες του προέδρου Γκιουλ και με τη συναίνεση του Ταγίπ Ερντογάν, που είχε από πέρυσι στρώσει το έδαφος για τις καθοριστικής σημασίας ανακατατάξεις στο στράτευμα. Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ διορίστηκε, ως είχε προαναγγελθεί, ο στρατηγός Νετσντέτ Οζέλ. Αρχηγός του στρατού ξηράς ο στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου, γεγονός που εξέπληξε, επειδή είχε κάποτε αρνηθεί να χαιρετήσει τον πρόεδρο Γκιουλ. Αρχηγός του Ναυτικού ο ναύαρχος Εμίν Μουράτ Μπιλγκέλ και αρχηγός Αεροπορίας ο στρατηγός Μεμέτ Ερτέν. Επικεφαλής της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής διορίστηκε ο στρατηγός Μπεκίρ Καλίοντζου, ενώ ο στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ, που εποφθαλμιούσε το αξίωμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά δεν είχε χαιρετήσει σε εκδήλωση την προεδρική σύζυγο Χαϊρούνισα Γκιουλ, αρκέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διοίκηση των Στρατιωτικών Ακαδημιών.

Στη Διοίκηση Εκπαίδευσης και Δογματικής Κατάρτισης μετατάχθηκε ο διοικητής της Στρατιάς του Αιγαίου Νουσρέτ Τασντελέρ, εις βάρος του οποίου ο εισαγγελέας πρότεινε πρόσφατα την έκδοση εντάλματος σύλληψης για ανάμειξη σε ηλεκτρονική διάχυση προπαγάνδας κατά της κυβέρνησης. Τον διαδέχθηκε ο στρατηγός Αμπντουλά Ατάι. Διοικητής της Πρώτης Στρατιάς ανέλαβε ο στρατηγός Γιαλτσίν Αταμάν και ο στρατηγός Αχμέτ Τουρμούς διοικητής της Τρίτης Στρατιάς. Ο στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, εκπρόσωπος της παλαιάς φρουράς και υποψήφιος για την αρχηγία του στρατού ξηράς, αποστρατεύθηκε, προφανώς λόγω της εις βάρος του κατηγορίας για ανάμειξη στην υπόθεση Εργκένεκον. Οι φετινές κρίσεις στο στράτευμα ολοκληρώθηκαν εντός του προκαθορισμένου χρόνου, μολονότι την περασμένη Παρασκευή είχε προηγηθεί η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ισίκ Κοσανέρ και των αρχηγών των τριών όπλων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της κυβέρνησης να προαγάγει αξιωματικούς ενεχόμενους στις υποθέσεις Εργκένεκον ή Βαριοπούλα. Συνολικά από τους 41 στρατηγούς και ναυάρχους εν ενεργεία, που κρατούνται με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος, οι 14 ήταν έτοιμοι για προαγωγή. Τελικώς, όμως, ενώ όλοι περίμεναν ότι αυτοί επρόκειτο να αποστρατευθούν ή να εξαναγκαστούν σε παραίτηση, το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο παρέτεινε τη θητεία τους για έναν ακόμη χρόνο, κατόπιν παρεμβάσεως, ως λέγεται του στρατηγού Οζέλ, όταν εκείνος διορίστηκε προσωρινός ΓΕΕΘΑ από τον πρόεδρο Γκιουλ, αμέσως μετά την παραίτηση Κοσανέρ.

Οι εξελίξεις αυτές στο στράτευμα αποτελούν προέκταση των περσινών ταραγμένων κρίσεων, που υπήρξαν η κορύφωση της αντιπαράθεσης του Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Τότε, ο απερχόμενος ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, υποστηριζόμενος από ομάδα ημετέρων, επιχείρησε να παρακάμψει τον πρωθυπουργό και τη στρατιωτική νομοθεσία και να προαγάγει 11 αξιωματικούς ενεχόμενους στη «Βαριοπούλα». Επακολούθησε σφοδρή σύγκρουση, η εκλογή του νέου ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κοσανέρ καθυστέρησε, τελικώς επήλθε κάποιος συμβιβασμός, αλλά οι συλλήψεις ανώτερων αξιωματικών συνεχίστηκαν με ραγδαίους ρυθμούς και με προφανή στόχο τη διάλυση του παλαιού «ιστού» στο στράτευμα.

Το όνομα του στρατηγού Νετσντέτ Οζέλ, προσκείμενου στην κυβέρνηση Ερντογάν, είχε ακουστεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταράφ», που είχε αποκαλύψει τα συνωμοτικά σχέδια «Βαριοπούλα» και «Κλωβός», ο στρατηγός Μπασμπούγ, θέλοντας να προεξοφλήσει τη διαδοχή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων το 2013, πρότεινε αρχικά τον αρχηγό του στρατού Ξηράς, στρατηγό Ισίζ. Οταν η υποψηφιότητα αυτή απορρίφθηκε, πρότεινε τον στρατηγό Ασλάν Γκιουνέρ και προσπάθησε να τορπιλίσει την υποψηφιότητα Οζέλ, προτείνοντάς τον για διάδοχο του Ισίζ. Ομως, ο στρατηγός Οζέλ θα έπρεπε να αποστρατευτεί το 2012, όπως προβλέπει ο κανονισμός του στρατού, οπότε άνοιγε ο δρόμος για τον στρατηγό Γκιουνέρ. Τελικώς ο Οζέλ ανέλαβε αρχηγός της Χωροφυλακής και περίμενε τις κρίσεις του 2013. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Ερντογάν προτίμησε να διαμορφώσει ο ίδιος τις εξελίξεις, που είχαν ως έκβαση την ανάδειξη του «δημοκρατικού» στρατηγού Οζέλ στην αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.