Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Εκκαθάριση καθεστωτικών στη Λιβύη


Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολυθεί για τον εντοπισμό του Μουαμάρ Καντάφι και την παράδοσή του «νεκρού ή ζωντανού»

Reuters


Τους τελευταίους θυλάκους αντίστασης από πιστούς του καθεστώτος Καντάφι εκκαθάριζαν οι αντάρτες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, ενώ βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Παρασκευή με πυραύλους Κρουζ τη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου δικτάτορα, του οποίου την τύχη όλοι αγνοούσαν. Ενδειξη ότι η πλάστιγγα έκλινε πλέον προς την πλευρά των εξεγερμένων θεωρήθηκε η απόφαση της επιφυλακτικής γενικώς Ρωσίας, φιλικώς προσκείμενης προς το καθεστώς Καντάφι στο παρελθόν, να εφοδιάσει με καύσιμα τους εξεγερμένους μέσω του οίκου Gunvor, του οποίου συνιδρυτής είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Γκενάντι Τιμτσένκο. Νωρίτερα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (ΕΜΣ) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετεγκατασταθεί από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη, ενώ παράλληλα η Δύση, εισακούοντας εκκλήσεις της ηγεσίας της εξέγερσης, ανακοίνωσε την απεμπλοκή 1,5 δισ. δολαρίων του καθεστώτος Καντάφι, με στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από την προσωρινή κυβέρνηση. Τη διάθεση λιβυκών κονδυλίων, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, ώστε να καταβληθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων διαπραγματεύθηκε και η Βρετανία με μέλη του Σ. Α. του ΟΗΕ, αρμόδια για την τήρηση των κυρώσεων εις βάρος της Λιβύης.

Φήμες κυκλοφορούσαν σε όλη τη Λιβύη, σύμφωνα με τις οποίες ο Καντάφι ή οι γιοι του ήταν περικυκλωμένοι σε διάφορα σημεία της Τρίπολης. Τον εντοπισμό του συνταγματάρχη και του περιβάλλοντος του σε συγκεκριμένο σημείο της λιβυκής πρωτεύουσας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΕΜΣ Μοχάμεντ αλ Αλαγκί, ενώ άλλοι παράγοντες της εξέγερσης ανέφεραν την περιοχή Αμπού Σαλίμ ως ύστατο καταφύγιο του Καντάφι. Ομως, παρά την κατάληψη και λαφυραγώγηση του προεδρικού συγκροτήματος κατοικιών στο κέντρο της Τρίπολης, στρατιωτικές μονάδες του Καντάφι συνέχισαν να αντιστέκονται με βαρέα όπλα, ενώ τη σύγχυση στην πρωτεύουσα ενέτεινε η τακτική πολλών οπαδών του Καντάφι, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη σημαία της ανταρσίας αντί της καταπράσινης σημαίας της κανταφικής «Τζαμαχιρίγια».

Στο μεταξύ, ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη συνέχισαν την Παρασκευή τους βομβαρδισμούς εναντίον επιλεγμένων στόχων. Οι Δυτικές δυνάμεις έχουν απαιτήσει από τον Καντάφι να παραδοθεί άνευ όρων.

Την Πέμπτη, ο Καντάφι εμφανίσθηκε σε φιλικό του τηλεοπτικό δίκτυο, προκαλώντας τους εχθρούς του και συσπειρώνοντας τους συμμάχους του. «Οι φυλές πρέπει να καταλάβουν την Τρίπολη. Μην αφήσετε την πρωτεύουσά μας στα χέρια αυτών των αρουραίων. Σκοτώστε τους και νικήστε τους γρήγορα. Ο εχθρός παραλογίζεται. Το ΝΑΤΟ υποχωρεί σε όλα τα μέτωπα», είπε με πάθος ο έκπτωτος πλέον ηγέτης της Λιβύης, που παρά τα 69 του χρόνια συνεχίζει να θεωρείται επίφοβος αντίπαλος, ικανός να συσπειρώσει συμμάχους, που θα διαιωνίσουν τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα. Παρά την ενεργή συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση αναζήτησης του Καντάφι με προσφορά τεχνογνωσίας και σύγχρονων μέσων παρακολούθησης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η ΝΑΤΟϊκή διοίκηση επιμένουν ότι στην επιχείρηση αυτή δεν συμμετέχουν στρατιώτες ή μέλη μυστικών υπηρεσιών της Δύσης. Στο μεταξύ, το ποσόν της επικήρυξης για τον Μουαμάρ Καντάφι παρέμενε χθες στο 1,37 εκατ. δολάρια, ενώ μέλη της προσωρινής κυβέρνησης τόνιζαν ότι η αμοιβή θα δοθεί εφόσον ο Καντάφι παραδοθεί «ζωντανός ή νεκρός».

Σε συνοικία στα νότια της Τρίπολης, κοντά στη διαβόητη φυλακή Αμπού Σαλίμ, ανταρτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή συντονισμένη επίθεση, καταλαμβάνοντας τη συνοικία και συλλαμβάνοντας μεγάλο αριθμό αιχμαλώτων. Στην άλλη πλευρά της πρωτεύουσας, όμως, δυνάμεις πιστών του Καντάφι βομβάρδισαν με βαρύ πυροβολικό την Παρασκευή το μεσημέρι το διεθνές αεροδρόμιο, αποδεικνύοντας ότι η «Μάχη της Τρίπολης» δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Η έλλειψη ασφάλειας αποτελεί άλλωστε και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η προσωρινή κυβέρνηση, που πασχίζει τώρα να επαναφέρει τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες στη χώρα. Ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Μαχμούντ Τζιμπρίλ, από την Ιταλία όπου βρίσκεται, τόνισε ότι η λιβυκή εξέγερση, η αιματηρότερη της «Αραβικής Ανοιξης», απειλείται με κατάρρευση. «Ο μεγαλύτερος παράγοντας αποσταθεροποίησης θα ήταν η ενδεχόμενη αποτυχία μας στο να προσφέρουμε βασικές υπηρεσίες και να πληρώσουμε μισθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.