Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Κίνα: Ο πληθωρισμός ορθώνεται ως εμπόδιο στην ανάπτυξη



Εκκλήσεις από οικονομολόγους για επαναφορά ισορροπιών στο εσωτερικό της χώρας: τόνωση της ζήτησης με στόχο τη διατήρηση της ανάπτυξης.


Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να σταματήσει την άνοδο των τιμών, το μέγεθος του πληθωρισμού ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου για τον μήνα Ιούλιο. Σε σχέση με τον ίδιο μήνα, ένα χρόνο πριν, οι τιμές του καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,5%, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκιά της πέντε φορές από τον Οκτώβριο του 2010, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις τιμές. Κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει ότι πρόκειται για μια «καυτή πατάτα» στα χέρια της κυβέρνησης η οποία σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι αυτό το ζήτημα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της.

Πέρα από την αύξηση του κόστους εσωτερικού δανεισμού, οι αρχές προσπάθησαν να χαμηλώσουν τον εξωτερικό δανεισμό με το να αυξήσουν τα αποθεματικά των τραπεζών, αρκετές φορές τους τελευταίους 12 μήνες. Παρόλα αυτά οι αναλυτές επιμένουν ότι η παγκόσμια οικονομική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Από τη μια η υφεσιακή περίοδος των ΗΠΑ και τα προβλήματα με το έλλειμμά της, από την άλλη η ευρωπαϊκή κρίση χρέους που εξαπλώνεται συνεχώς.

Σ’ αυτό το κλίμα είναι δύσκολο να μην πληγούν οι εξαγωγές της Κίνας. Ιδίως όταν η οικονομική ανάπτυξή της βασίζεται σ’ αυτόν τον τομέα. Παρόλα αυτά υπάρχουν εκκλήσεις από οικονομολόγους προς το Πεκίνο για επαναφορά ισορροπιών στο εσωτερικό: τόνωση της ζήτησης με στόχο τη διατήρηση της ανάπτυξης. Και όπως χαρακτηριστικά λένε οι αναλυτές, οι οικονομικές αυτές πολιτικές πρέπει να επιταχυνθούν. Όσο περισσότερη καθυστέρηση υπάρχει τόσο χειρότερο για την οικονομία της χώρας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.