Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Personae non gratae οι διπλωμάτες του Καντάφι σε Δανία και Καναδά


Ο Καναδάς και άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγνωρίζουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμους εκπροσώπους του λιβυκού λαού.


Οι δύο τελευταίοι Λίβυοι διπλωμάτες στη Δανία κηρύχθηκαν personae non gratae (ανεπιθύμητα πρόσωπα) και τους δόθηκαν πέντε ημέρες να εγκαταλείψουν τη σκανδιναβική χώρα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Λένε Έσπερσεν.

«Δεν πρέπει να αποτέλεσε έκπληξη γι' αυτούς», είπε η Έσπερσεν στην έκδοση της καθημερινής εφημερίδας Politiken στο Διαδίκτυο.

Τον Μάιο, η Δανία είχε απελάσει ένα Λίβυο διπλωμάτη, και επέτρεψε σε άλλους δύο να μείνουν με την ελπίδα ότι θα διέκοπταν τις σχέσεις τους με το καθεστώς του Καντάφι και θα τάσσονταν υπέρ του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων.

Όταν αυτό δε συνέβη τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από τη χώρα, πρόσθεσε η Έσπερσεν.

Στο μεταξύ το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων εγκαινίασε σήμερα, Τρίτη, και επίσημα τη νέα πρεσβεία της Λιβύης στο Λονδίνο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε την επίσημη εγκατάσταση του νέου διπλωματικού απεσταλμένου της Λιβύης, Μαχμούντ Νάκουχ, που ονομάστηκε από το Συμβούλιο στα τέλη Ιουλίου, και εκτίμησε ότι «αυτό αντανακλά ξεκάθαρα την θεμελιώδη αλλαγή που έχει αρχίσει στη Λιβύη».

Επίσης. η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα τους διπλωμάτες από τη Λιβύη που εκπροσωπούν το καθεστώς Καντάφι, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή αργά τη Δευτέρα.

«Ο Καναδάς κήρυξε όλους τους διπλωμάτες που είναι ακόμη παρόντες στην πρεσβεία της Λιβύης στην Οτάβα personae non gratae. Οι διπλωμάτες έχουν τώρα πέντε εργάσιμες ημέρες για να εκκενώσουν την πρεσβεία και να εγκαταλείψουν τη χώρα», δήλωσε ο Μπέιρντ.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες του Καναδά να απομονώσει πολιτικά το καθεστώς Καντάφι.

Η κυβέρνηση διέταξε παράλληλα να διακοπεί η πρόσβαση των διπλωματών αυτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς της πρεσβείας, δήλωσε ο Μπέιρντ.

Ο Καναδάς συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη για την προστασία των αμάχων και την απαγόρευση πτήσεων.

Ο Μπέιρντ επισκέφθηκε τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων της Λιβύης, τον Ιούνιο όπου συναντήθηκε με μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Ο Καναδάς και άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγνωρίζουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμους εκπροσώπους του λιβυκού λαού.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/08/2011_401728

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.