Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η δίκη Μουμπάρακ δοκιμάζει το μέλλον της Αιγύπτου


Ο ανατραπείς πρόεδρος αντιμετωπίζει κατηγορίες, όμως η σύγχυση κυριαρχεί σε μια χώρα όπου η επανάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί

The New York Times

Ξαπλωμένος σε φορείο, ο ασθενής Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κατείχε την εξουσία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη στην Αίγυπτο, μέχρι την ανατροπή του από τη λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο Φεβρουάριο, εμφανίστηκε, την περασμένη Τετάρτη, στο δικαστήριο αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά και συνενοχή στη δολοφονία διαδηλωτών. Η εμφάνιση του Μουμπάρακ ενώπιον του δικαστηρίου δίνει ένα σημαντικό μάθημα στην Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, ως προς το πόσο μπορεί να ταπεινωθεί η εξουσία.

Ο συμβολισμός του γεγονότος, το οποίο παρακολούθησαν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, καθιστά τη δίκη του Μουμπάρακ ένα από τα πλέον κεφαλαιώδους σημασίας γεγονότα για μια περιοχή όπου λαϊκές εξεγέρσεις προκαλούν τριγμούς στην εξουσία και άλλων ηγετών του αραβικού κόσμου.

Ακόμη και αυτοί που ζητούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την καταδίκη του Μουμπάρακ, πίστευαν ότι το γόητρό του θα τον γλίτωνε τελικώς από το να εμφανιστεί σε σιδερένιο κλουβί, στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η εκτίμηση αυτή είναι ενδεικτική της ανησυχίας που κυριαρχεί σε μια χώρα όπου η επανάσταση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καθώς το ελικόπτερο που μετέφερε τον Μουμπάρακ πλησίασε στην Ακαδημία της Αστυνομίας του Καΐρου, η οποία άλλοτε έφερε το όνομα του πρώην προέδρου, το συγκεντρωμένο πλήθος ζητωκραύγαζε. Οι αντίπαλοι του Μουμπάρακ φώναζαν «Ο κλέφτης είναι εδώ», και «Ο σφαγέας έφτασε».

Ωστόσο, η ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε τέσσερις ώρες, ήταν αυτή που έριξε περισσότερο φως στο παρελθόν της Αιγύπτου, καθώς ενώπιον της Δικαιοσύνης, βρέθηκε ένας άνθρωπος υπεύθυνος για δεκαετίες διαφθοράς και καταστολής, τόσο έντονες, που είχαν λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Ο στρατός

Το μέλλον όμως της χώρας παραμένει ασαφές. Η Αίγυπτος εξαρτάται ακόμη από την πανίσχυρη ηγεσία του στρατού, η οποία εγκατέλειψε έναν από τους δικούς της -τον Μουμπάρακ- στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που πολλοί χαρακτήρισαν κυνική χειρονομία, η οποία είχε στόχο να κατευνάσει την οργή της κοινής γνώμης, που διεκδικεί ριζικότερη αλλαγή της αιγυπτιακής κοινωνίας από αυτή που ζητεί ο στρατός.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα, πέραν αυτής της δίκης», είπε ο 22χρονος Μένα Κενάλ, ακτιβιστής που βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Εξακολουθώ να αισθάνομαι σαν ξένος εδώ. Αυτή εξακολουθεί να είναι η χώρα τους και όχι η δική μου», λέει.

Σε μια εποχή που ο αραβικός κόσμος μοιάζει να βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση, η εικόνα της δίκης του Μουμπάρακ είναι απολύτως σαφής.

Η δίκη καθήλωσε την ευρύτερη περιοχή όπου εξεγέρσεις που ώς ένα βαθμό εμπνεύστηκαν από αυτή της Αιγύπτου, αμφισβήτησαν ευθέως τα καθεστώτα στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν.

Ωστοσο, η ευφορία της πλατείας Ταχρίρ, σύμβολο της λαϊκής βούλησης, έδωσε τη θέση της στο χάος και την αιματοχυσία. Ορισμένοι Αραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η εικόνα της δίκης όπου ένας πρόεδρος και η οικογένειά του, καθώς και αρκετοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, ίσως έχει ως συνέπεια, οι αυταρχικοί ηγέτες της περιοχής να γαντζωθούν ακόμη περισσότερο στην εξουσία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_07/08/2011_452012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.