Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011
Σκληρή στάση τηρεί ο Κάμερον για τις ταραχές
Εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια
A.P., Reuters, AFP
ΛΟΝΔΙΝΟ. Αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ακόμα και να εξουσιοδοτήσει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε αστικά κέντρα για την πάταξη των ταραχοποιών στοιχείων που βύθισαν τις προηγούμενες ημέρες το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, το Λίβερπουλ και άλλες πόλεις της Αγγλίας στο απόλυτο χάος, εμφανίστηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Μιλώντας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων, ο κ. Κάμερον επανέλαβε πως «όσα αποτρόπαια εξελίχθηκαν στους δρόμους της χώρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποτελούν προϊόν στυγνής εγκληματικότητας», απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι οι ταραχές συνδέονται κατά οποιονδήποτε τρόπο με τη δυσαρέσκεια των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Βρετανού πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Blackberry Messenger και το Twitter, κατά τη διάρκεια γενικευμένων επεισοδίων. «Γνωρίζουμε πως τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από μέλη συμμοριών για τον συντονισμό των επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών τμημάτων και τη λεηλασία καταστημάτων», δήλωσε στενός συνεργάτης του κ. Κάμερον. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις τόσο με τις υπηρεσίες πληροφοριών όσο και με τη βιομηχανία παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης», αποκάλυψε ο ίδιος.
Παράλληλα και ενώ το κόμμα των Εργατικών επέρριψε ευθύνες στον κυβερνητικό συνασπισμό των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα περικοπής των δημοσίων δαπανών έχει αποδυναμώσει επικίνδυνα την αστυνομία, ένα μεγάλο τμήμα της βρετανικής κοινής γνώμης φέρεται να ευθυγραμμίζεται με τα σκληρά κατασταλτικά μέτρα που προωθεί ο κ. Κάμερον. Σύμφωνα δε με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε χθες στο συντηρητικό ταμπλόιντ The Sun, ένας στους τρεις Βρετανούς θεωρεί πως η αστυνομία πρέπει να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον των ταραχοποιών. Ο ίδιος ο κ. Κάμερον, πάντως, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «αργή» την αντίδραση της αστυνομίας και «ολίσθημα» της Σκότλαντ Γιαρντ να αντιμετωπίσει τις ταραχές ως ζήτημα δημόσιας τάξης και όχι «στυγνής εγκληματικότητας».
Κατά τα άλλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών δεσμεύτηκε ότι θα περάσει νομοθεσία με την οποία η αστυνομία θα μπορεί να υποχρεώνει όσους θεωρούνται ύποπτοι για εγκληματικές πράξεις να κατεβάζουν τις κουκούλες τους και υποστήριξε ότι θα ζητήσει τη συμβουλή των Αμερικανών για την πάταξη των συμμοριών. «Να γνωρίζουν τα μέλη της μειονότητας των παρανόμων, που τις τελευταίες ώρες άρπαξαν ό,τι μπορούσαν, ότι θα κυνηγηθούν, θα συρθούν στα δικαστήρια και θα τιμωρηθούν», τόνισε ο κ. Κάμερον. «Θα πληρώσετε ακριβά για όσα κάνατε», ήταν το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού προς τους ταραχοποιούς. Ηδη ορισμένα τοπικά συμβούλια στο Λονδίνο και στο Μπέρμιγχαμ αποφάσισαν να διαγράψουν όσους καταδικάζονται για συμμετοχή στα πρόσφατα επεισόδια από τους καταλόγους των δικαιούχων κοινωνικής στέγασης, ακόμα και να προχωρήσουν σε εξώσεις. «Θα ήθελα να δω περισσότερα τοπικά συμβούλια να κινούνται σ' αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε ο κ. Κάμερον.
Τέλος, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε χθες πρόθυμη να συζητήσει με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, τις καταγγελίες της Τεχεράνης περί «βαναυσότητας» της αστυνομίας εις βάρος των «διαδηλωτών». Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Αχμεντινετζάντ είχε καταδικάσει τη «συντριπτική επίθεση» της βρετανικής αστυνομίας εις βάρος άοπλων διαδηλωτών. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είχε καταδικάσει σε έντονο ύφος την καταστολή των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του κ. Αχμεντινετζάντ τον Ιούνιο του 2009.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.