Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Δίχως τέλος τα επεισόδια στη Βρετανία


Υπέκυψε στα τραύματά του 26χρονος που χτυπήθηκε από σφαίρα το βράδυ της Δευτέρας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ ανέπτυξε 16.000 αστυνομικές ενισχύσεις.


Οι δραματικές ταραχές και τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που εξελίσσονται τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα σε πολλές περιοχές του Λονδίνου και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας και συνοδεύονται με βανδαλισμούς, πυρπολήσεις αυτοκινήτων, λεωφορείων και καταστημάτων και λεηλασίες, έχουν δημιουργήσει εφιαλτικές καταστάσεις στις τοπικές κοινότητες και συνθέτουν την εικόνα μιας ανησυχητικής κοινωνικής αναταραχής.

Οι τίτλοι των εφημερίδων σήμερα, Τρίτη, δίνουν το στίγμα ότι ο «νόμος του όχλου» επικρατεί πλέον σε πολλές περιοχές του Λονδίνου. Η αστυνομία εκφράζει την άποψη ότι οι πρωταγωνιστές των ταραχών και των επεισοδίων είναι άτομα μεμονωμένα και δεν εκφράζουν τις κοινότητές τους. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος σε δηλώσεις τους σήμερα, συνδέουν τις ταραχές στις υποβαθμισμένες κοινωνικά και οικονομικά περιοχές, με την ανεργία στους νέους, τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και στην οικονομική κρίση γενικότερα.

Παρόμοιο κύμα τέτοιων ταραχών και επεισοδίων είχε γνωρίσει η Αγγλία στην περίοδο της πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο τόπος των ταραχών ήταν φτωχικά προάστια του Λίβερπουλ και τα κίνητρα τότε ήταν καθαρά πολιτικά και οικονομικά. Ήταν μια αντίδραση στην οικονομική πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η σοβαρότητα της κατάστασης υποχρέωσε τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον να επιστρέψει από τις διακοπές του στην Ιταλία σήμερα το πρωί στην Ντάουνινγκ Στριτ και προήδρευσε συνεδρίασης της Επιτροπής «Κόμπρα», η οποία διαχειρίζεται έκτακτες καταστάσεις. Στην συνέχεια επισκέφθηκε την αίθουσα επιχειρήσεων στην Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και στις δηλώσεις που έκανε προειδοποίησε όσους μετέχουν στις ταραχές ότι «θα αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη και θα ισχύσουν, είπε, γρήγορες διαδικασίες».

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεννοήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, να διακόψουν οι βουλευτές τις θερινές τους διακοπές, για μια μέρα, μεθαύριο, προκειμένου να συζητηθεί στο κοινοβούλιο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων είναι σύμφωνος να συνεδριάσει το κοινοβούλιο για μια ημέρα την Πέμπτη για να εκφωνήσω μια ομιλία ενώπιόν του και για να μπορέσουμε να κάνουμε μια συζήτηση» για την κατάσταση στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον καταδίκασε «τις αηδιαστικές σκηνές που είδε ο πληθυσμός στην τηλεόραση και στους δρόμους». «Σκηνές λεηλασίας, βανδαλισμού, κλοπών, σκηνές όπου άνθρωποι επιτίθεντο σε αστυνομικούς, ακόμη και σε ομάδες πυροσβεστών που προσπαθούσαν να κατασβέσουν πυρκαγιές», δήλωσε.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την τάξη στους δρόμους και για να τους καταστήσουμε ασφαλείς γι' αυτούς που σέβονται το νόμο», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Οι ταραχές που συγκλονίζουν από το Σάββατο το Λονδίνο επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, συγκεκριμένα στο Μπρίστολ (νοτιοδυτικά), το Λίβερπουλ (βορειοδυτικά) και το Μπέρμιγχαμ (κέντρο).

Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Λονδίνο από την αρχή των ταραχών. Τρεις εξ' αυτών συνελήφθησαν για «απόπειρα φόνου» αφού τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς πέφτοντας πάνω τους με το αυτοκίνητό τους.

Η αστυνομία ανακάλεσε τις άδειες των αστυνομικών και έγινε γνωστό ότι σήμερα θα είναι σε υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου 16.000 αστυνομικοί. Με εισήγηση της αστυνομίας αναβλήθηκε το αυριανό φιλικό ματς στο Γουέμπλεϊ, μεταξύ των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Αγγλίας και της Ολλανδίας, γιατί η αστυνομία δεν μπορεί να διαθέσει τις απαραίτητες αστυνομικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τυχόν επεισόδια.

Το Γουέμπλεϊ βρίσκεται κοντά στις περιοχές του Βόρειου Λονδίνου όπου έχουν γίνει ταραχές τις τελευταίες μέρες. Επίσης αναβλήθηκαν δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες που είχαν προγραμματισθεί για απόψε, της Γουέστ Χαμ και της Τσάρλτον καθώς οι έδρες τους είναι στις περιοχές όπου γίνονται τα επεισόδια.

Ο καθηγητής της ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του City του Λονδίνου Μάλκολμ Κρος, υποστηρίζει ότι οι εφιαλτικές ταραχές που γνωρίζει τώρα το Λονδίνο μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών. «Για τους ανθρώπους που γίνονται μάρτυρες καταστροφής της κοινότητάς τους, αυτό μπορεί να έχει μόνιμη αρνητική συνέπεια», δήλωσε ο κ. Κρος.

«Υπέκυψε» 26χρονος

Ένας άνδρας 26 ετών, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σ' ένα αυτοκίνητο το βράδυ της Δευτέρας στη διάρκεια των ταραχών στο Λονδίνο, υπέκυψε στα τραύματά του, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, η αστυνομία.

Ο 26χρονος Μαρκ Ντάγκαν, ο θάνατος του οποίου πυροδότησε τις ταραχές στο Λονδίνο, δεν είχε ανοίξει πυρ εναντίον των αστυνομικών που τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, ανακοίνωσε η ανεξάρτητη επιτροπή που έχει αναλάβει να ερευνήσει το θέμα.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Καταγγελιών της Αστυνομίας (IPCC) ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» ότι ο Ντάγκαν πυροβόλησε τους αστυνομικούς. Το όπλο που βρέθηκε στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 26χρονος δεν είχε χρησιμοποιηθεί, όπως έδειξαν οι βαλλιστικές εξετάσεις.

Ο Ντάγκαν, πατέρας τεσσάρων παιδιών, σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της αστυνομίας στο Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου από αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν. Οι βίαιες ταραχές, οι λεηλασίες και η πυρπόληση κτιρίων και οχημάτων ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, μετά από μια ειρηνική πορεία στη μνήμη του που οργάνωσαν φίλοι και συγγενείς του.

Η οικογένεια του ανακοίνωσε ότι αισθάνεται «θλίψη» για τις ταραχές που συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα στις υποβαθμισμένες συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας.

Φόβοι για αύξηση της έντασης μετά το θάνατο του 26χρονου

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες, καθώς αυξάνονται τα αιτήματα να χρησιμοποιήσει ισχυρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχών που σαρώνουν την πρωτεύουσα τις τρεις τελευταίες νύκτες.

«Είναι μια τακτική που θα χρησιμοποιηθεί από τη Μητροπολιτική αστυνομία αν κριθεί απαραίτητο», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο υπαρχηγός της αστυνομίας Στίβεν Κάβανο.

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση ότι υπάρχει ένας νεκρός από τις ταραχές προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει περαιτέρω την τεταμένη ατμόσφαιρα.

Το θύμα είναι ένας άνδρας 26 ετών που είχε τραυματιστεί από σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σ' ένα αυτοκίνητο και υπέκυψε στα τραύματά του. Δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά του. Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία αναφέρει πως το θύμα είχε ανακαλυφθεί γύρω στις 21:15 (τοπική ώρα) το βράδυ της Δευτέρας στη συνοικία Κρόιντον (νότιο Λονδίνο), όπου πολλά κτίρια κάηκαν στη διάρκεια των βιαιοτήτων, και είχε «νοσηλευθεί σε κρίσιμη κατάσταση».

Δύο νεαροί που είχαν βρεθεί επιτόπου έχοντας στην κατοχή τους κλεμμένα αντικείμενα έχουν συλληφθεί, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Συλλήψεις υπόπτων

Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε τρία άτομα ύποπτα για «απόπειρα δολοφονίας» αστυνομικών στη διάρκεια των ταραχών που συγκλονίζουν την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, μετά και μια τρίτη νύχτα βίαιων επεισοδίων.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από αυτοκίνητο λίγο πριν από τις 03:00 τα ξημερώματα στο Μπρεντ, μια συνοικία του βορειοδυτικού Λονδίνου ενώ προσπαθούσε κατά τα φαινόμενα να συλλάβει οδηγούς αυτοκινήτων ύποπτους για συμμετοχή στη λεηλασία ενός καταστήματος της περιοχής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο οδηγός ενός εκ των αυτοκινήτων ξανάβαλε μπρος τη μηχανή τραυματίζοντας τον αστυνομικό που νοσηλεύεται και σήμερα το πρωί η «κατάστασή του ήταν στάσιμη». Ένας από τους συναδέλφους του επίσης τραυματίστηκε ελαφρά. Τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν λίγο αργότερα.

Η Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία ανέπτυξε 16.000 αστυνομικές ενισχύσεις για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας στο Λονδίνο, ανακοίνωσε σήμερα ότι 334 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ένα αγόρι 11 ετών. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 69 από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια.

Κτίρια παραδόθηκαν τη νύκτα στις φλόγες στο Κρόιντον, το Πέκαμ και του Λιούισαμ στο νότιο Λονδίνο, ενώ το κύμα βίας εξαπλωνόταν στους δρόμους του Χάκνεϊ, στα ανατολικά, του Κλάπαμ, στο νότο, του Κάμντεν, στο βορρά και του Ιλινγκ, στα δυτικά. Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τιμ Γκόντουιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κύματος βίας και κάλεσε τους γονείς να έλθουν σε επαφή με τα παιδιά τους για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται.

Σχολιαστές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στα βίαια επεισόδια προέρχονται από φτωχές περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

«Είναι πολύ θλιβερό να το παρακολουθεί κανείς...αλλά τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από μας και απλώς δεν τους νοιάζει», δήλωσε ένας 39χρονος ηλεκτρολόγος κάτοικος του Χάκνεϊ.

«Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τονίζοντας ότι το κύμα βίας «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο του Μάρκ Ντάγκαν», του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ, γεγονός που πυροδότησε την ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.