Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Συριακά πυρά εναντίον καταυλισμού Παλαιστινίων στη Λαττάκεια


Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό Ραμλ, τονίζει ο ΟΗΕ. «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» η ρίψη συριακών πυρών στον καταυλισμό, δηλώνει η ΟΑΠ. Η Ιορδανία καλεί τη Δαμασκό να τερματίσει άμεσα τη βία.

Τουλάχιστον 5.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τον προσφυγικό καταυλισμό Ραμλ στη Λαττάκεια της Συρίας, μετά τη ρίψη συριακών πυρών εναντίον του, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό. Υπάρχουν 10.000 πρόσφυγες στον καταυλισμό και τουλάχιστον οι μισοί εγκατέλειψαν το χώρο αυτό», δήλωσε ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος της UNRWA, που ζήτησε την άμεση πρόσβαση στον καταυλισμό Ραμλ, ο οποίος βρίσκεται στον τομέα του λιμανιού της Λαττάκειας.

«Πρέπει να μπορούμε να πάμε στο σημείο αυτό για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει εκεί», τόνισε από την Ιερουσαλήμ.

Στη Ραμάλα της Δυτικής 'Οχθης υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, καταδίκασε έντονα τις ρίψεις συριακών πυρών εναντίον του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Ραμλ και τις χαρακτήρισε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» .

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων εναντίον του καταυλισμού Ραμλ στη Λαττάκεια και τις μετακινήσεις του πληθυσμού του. Θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά του παλαιστινιακού λαού και των Σύρων αδελφών του, οι οποίοι είναι επίσης θύματα αυτής της αιματηρής εκστρατείας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΑΠ.

Την ίδια ώρα η Ιορδανία κάλεσε τη Συρία να θέσει αμέσως τέρμα στη βία και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, μετέδωσε το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

«Ο πρωθυπουργός Μααρούφ Μπαχίτ τηλεφώνησε σήμερα στο Σύρο ομόλογό του 'Αντελ Σάφαρ και τού είπε ότι η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως», μετέδωσε το Petra.

«Ο Μπαχίτ είπε ότι η Συρία θα πρέπει να επιδείξει λογική και να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις», προσθέτει το ιορδανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο σύμφωνα με το οποίο, ο ιορδανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Σύρο ομόλογό του ότι «η οργή και η άρνηση απέναντι στο λουτρό αίματος στην Συρία αυξάνεται ανά τον κόσμο» .

«Στην Ιορδανία αναμένουμε μέτρα άμεσα, δραστικά και χειροπιαστά» στη Συρία, πρόσθεσε ο Ιορδανός πρωθυπουργός του οποίου η χώρα μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Συρία στην έρημο.

Η Συρία αντιμετωπίζει μια εξέγερση που ξέσπασε στα μέσα Μαρτίου κατά του καθεστώς του προέδρου αλ-'Ασαντ, του οποίου το κόμμα κυβερνά στη χώρα από το 1963. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιχειρήσεις καταστολής έχουν προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 1.800 αμάχων.

Την περασμένη εβδομάδα ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζούντεχ είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στη Συρία είναι «ανησυχητική, λυπηρή και οδυνηρή» .

Την Κυριακή η Ιορδανία είχε τον πρώτο νεκρό στη βία που έχει ξεσπάσει στη Συρία: έναν νεαρό που επλήγη από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή ενώ επισκεπτόταν συγγενείς του στη Χομς, στα κεντρικά της χώρας. Ο άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.