Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ

Turkiye

Διαγράφονται τα τουρκικά ίχνη στην Κύπρο


Καταστρέφεται ο τουρκικός πολιτισμός στην Κύπρο και οι Ελληνοκύπριοι με γιγαντιαίες εκκλησίες σκεπάζουν τα οθωμανικά μνημεία. Στο μεταξύ οι Τ/κ χωρίς να το γνωρίζουν εξαλείφουν τη δική τους ιστορία. Εκατοντάδες οθωμανικά μνημεία που αντιστέκονται στο χρόνο στην Κύπρο, τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να χαθούν. Σκοπός των Ε/κ είναι να παρεμποδίσουν τους ξένους να βλέπουν αυτά τα μνημεία. Ο τ/κ χημικός Κεμάλ Ατάϊ πέρασε μετά από 29 χρόνια στην ε/κ πλευρά και φωτογράφισε την κατάσταση των τουρκικών μνημείων. Πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Ο Ατάϊ ανέφερε ότι οι Τ/κ στο βορρά καταστρέφοντας τα δικά τους μνημεία, αλείφουν βούτυρο στο ψωμί των Ε/κ. Ο Ατάϊ τόνισε ότι οι Ε/κ καταβάλλουν προσπάθεια να αποδείξουν πάση θυσία ότι η Κύπρος τους ανήκει.

Milliyet

Το βιβλίο του Μπασμπούγ


Ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Το τέλος των τρομοκρατικών οργανώσεων» και στη συνέχεια μίλησε σχετικά με το θέμα με τον πρώην πρέσβη της Τουρκίας Σουκρού Ελεκντάγ. Ο στρατηγός ε.α. Μπασμπούγ είπε ότι το ΡΚΚ αποτελείται από 4 πρωταγωνιστές και απαριθμώντας αυτούς είπε ότι είναι η ένοπλη πτέρυγα στο όρος Καντίλ, η υψηλής οικονομικής ισχύος πολιτική πτέρυγα στο Βέλγιο, η πολιτική δημιουργία στην Τουρκία και το Ιμραλί (σσ εννοεί τον Οτζαλάν). Ο ίδιος επισήμανε ότι η σημαντικότερη από αυτές είναι η ένοπλη και δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλειφθούν τα όπλα χωρίς τη συγκατάθεση της πτέρυγας αυτής. Επεσήμανε δε πως η ένοπλη πτέρυγα, αν απαιτηθεί, μπορεί να μην υπακούσει στον Οτζαλάν. Για να καταρρεύσει η τρομοκρατική οργάνωση θα πρέπει να καταρρεύσει το ηγετικό κομμάτι και ότι στην αντίθετη περίπτωση, η οργάνωση αυτήν τη στιγμή δεν θα προσανατολιστεί στην εγκατάλειψη των όπλων.

Για το θέμα της ανάθεσης καθηκόντων στις ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις της αστυνομίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Μπασμπούγ είπε ότι στις πόλεις το βασικό στοιχείο είναι η αστυνομία, όμως στην ύπαιθρο και στις ορεινές περιοχές, η καταπολέμηση δεν μπορεί να γίνει από άλλη δύναμη πέραν των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η αστυνομία μπορεί να φανεί χρήσιμη στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Μάρτιν.

Ο Μπασμπούγ τόνισε ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να παρεμποδίζει τη βίωση των πολιτιστικών ελευθεριών. Μπορεί να κατά το παρελθόν να υπήρχαν ορισμένες ελλείψεις και να έγιναν λάθη αλλά τώρα δεν υπάρχουν. Ο Μπασμπούγ φαίνεται να διαφωνεί με την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα και λέει ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. Ο Μπασμπούγ υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού Ερντογάν που είχε πει «Δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα ΡΚΚ. Υπάρχει πρόβλημα των κουρδικής καταγωγής πολιτών μας» και επεσήμανε ότι συμφωνεί με την άποψη αυτή του πρωθυπουργού.

Hurriyet

Τηλεφωνική επικοινωνία Κλίντον – Νταβούτογλου


Ο εφημερίδα αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία της αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών κας Κλίντον με τον τούρκο ομόλογό της πριν την επίσκεψή του στη Συρία. Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ ζήτησε από τον Νταβούτογλου να μεταφέρει και αμερικανικό μήνυμα προς τον Ασσαντ, σύμφωνα με το οποίο ο σύρος Πρόεδρος θα πρέπει να μαζέψει τον στρατό στους στρατώνες και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους πολίτες. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλησε να κάνει δημόσιες ανακοινώσεις για το περιεχόμενο του αμερικανικού μηνύματος και ασκώντας κριτική επισημαίνει ότι οι δηλώσεις της αμερικανίδας ΥΠΕΞ πως ο Νταβούτογλου θα μετέφερε το αμερικανικό μήνυμα στον Άσσαντ δίνουν την εντύπωση ότι ο Νταβούτογλου είναι ο ‘ταχυδρόμος’ της Ουάσιγκτον, εντύπωση που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Sabah


Επίσκεψη Νταβούτογλου στη Συρία


Εκτενής είναι η κάλυψη της επίσκεψης Νταβούτογλου στη Συρία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών διήρκησε τρεις ώρες, ενώ άλλες τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση Νταβούτογλου-Άσσαντ. Ο Τύπος σχολιάζει επίσης ότι τον Νταβούτογλου υποδέχθηκε αντί του Σύρου ομολόγου του Ουαλίντ Μουάλλεμ, ο βοηθός του, κίνηση που ερμηνεύεται ως αντίδραση της Συρίας κατά της Τουρκίας. Επίσης, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το μήνυμα Νταβούτογλου ήταν η τελευταία προειδοποίηση της Τουρκίας στο καθεστώς Άσσαντ, ενώ η ανάπτυξη τεθωρακισμένων της Συρίας στην συνοριακή πόλη Μπενίς και η συνέχιση των επιχειρήσεων κατά την διάρκεια των εξάωρων επαφών Νταβούτογλου προκάλεσε την «ψυχρολουσία» της τουρκικής αντιπροσωπείας. Επίσης, αναφέρεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι μετέφερε μόνο το μήνυμα του πρωθυπουργού Ερντογάν, διασκεδάζοντας έτσι τις φήμες ότι παίζει το ρόλο του αγγελιοφόρου της Ουάσιγκτον.

Zaman

Μέτρα για αντιμετώπιση οικονομικής κρίσης


Πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα σύσκεψη με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ερντογάν, για την οικονομία. Στην σύσκεψη που συμμετείχαν οικονομικοί Υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες υιοθετήθηκε μια δέσμη εννέα μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης:
- Εφαρμογή στενής δημοσιονομικής πειθαρχίας
- Συνέχιση εφαρμογής του σχεδίου δράση για την βελτίωση επενδυτικής ατμόσφαιρας
- Εισαγωγή πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης
- Μέτρα για την πάταξη της παραοικονομίας
- Εφαρμογή προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων
- Εφαρμογή Στρατηγικής Εξαγωγών
- Μέτρα για μετατροπή Κων/λης σε Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο
- Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Τουρκίας από ξένες πηγές
- Εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η εξειδίκευση αυτών των μέτρων θα περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο κυβερνητικό πρόγραμμα 2012-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.