Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ινδία και Κίνα ξεπέρασαν τη Ρωσία στον τομέα της έρευνας


Η πολιτική αναταραχή στη σύγχρονη Ρωσία έχει οδηγήσει σε «φυγή εγκεφάλων» και σε υποχώρηση του ενδιαφέροντος των νέων στις επιστημονικές σπουδές.

Η χώρα, που πρώτη έστειλε δορυφόρο στο διάστημα τείνει να καταστεί περιφερειακός παίκτης στον κόσμο των επιστημών, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Thomson Reuters. Ανάλυση των δημοσιεύσεων από Ρώσους επιστήμονες εμφανίζει γενική υποχώρηση, που αντικατοπτρίζει τη συρρίκνωση της ρωσικής επιρροής στις επιστήμες και σε βασισμένες στην επιστήμη βιομηχανίες, όπως την πυρηνική.

«Η ερευνητική βάση της Ρωσίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, που δεν μοιάζει να επιδέχεται εύκολης ή ταχείας λύσης. Η Ρωσία υπήρξε ηγέτης στην επιστημονική έρευνα και τη διανόηση για τόσο πολύ καιρό, που η υποχώρηση αυτή προκαλεί σοκ», αναφέρει η έκθεση του ινστιτούτου.

Τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 170 Ρώσοι επιστήμονες του εξωτερικού υπέγραψαν επιστολή προς τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποκαλύπτοντας τις «καταστροφικές συνθήκες της θεμελιώδους επιστημονικής έρευνας» Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν: «Ενώ άλλες χώρες έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους στην έρευνα και την τεχνολογία, η Ρωσία αγωνίζεται να διατηρήσει τις χρηματοδοτήσεις της, που πολλές φορές μειώνονται δραστικά σε τομείς όπως η φυσική και η αστρονομία, που υπήρξαν παραδοσιακά οι ισχυροί τομείς της».

Η έρευνα στη Ρωσία βρίσκεται πίσω από ποσοστό 2,6% των παγκόσμιων επιστημονικών δημοσιεύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια. «Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από της Βραζιλίας (2,1%), αλλά μικρότερο από της Ινδίας (2,9%) και της Κίνας (8,4%)», λέει ο συντάκτης της μελέτης του Reuters Τζόναθαν Ανταμς.

Οι ΗΠΑ, ο παγκόσμιος ηγέτης στις επιστημονικές δημοσιεύσεις, εκτόπισε τη Γερμανία από την πρώτη θέση των κρατών «φιλοξενίας» Ρώσων επιστημόνων.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.