Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Παύει την κυβέρνησή του, το Εθνικό Μεταβατικό συμβούλιο στη Λιβύη



Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων αντικαθεστωτικών, Μουσταφα Αμπντελτζαλίλ, έπαυσε σήμερα την κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δήλωση δύο εκπροσώπων του πολιτικού οργάνου προς το Γαλλικό πρακτορείο.

«Το Εκτελεστικό Γραφείο παύθηκε», δήλωσε ο ένας εκπρόσωπος, ο Μοχάμεντ ελ Κις. «Ζητήθηκε απ τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, τον προϊστάμενο του Εκτελεστικού Γραφείου, να ανασχηματίσει» την κυβέρνηση. «Κάποια τωρινά μέλη, δεν θα περιληφθούν στο νέο 'σχήμα».

Την παύση του Εκτελεστικού Γραφείου επιβεβαίωσε και δεύτερος εκπρόσωπος του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, ο Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ.

Το Εκτελεστικό Γραφείο έχει περίπου 15 μέλη. Εποπτεύει στις περιοχές, που είναι κάτω από τον έλεγχο των εξεγερμένων αντικαθεστωτικών, στον ανατολικό τομέα της Λιβύης.

Το Εθνικό Μεταβατικό συμβούλιο που προΐσταται του Εκτελεστικού Γραφείου, σχηματίστηκε τον Μάρτιο στη Βεγγάζη, το προπύργιο των εξεγερμένων.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν ότι ο ανασχηματισμός του Εκτελεστικού Γραφείου έπεται χρονικά της μυστηριώδους δολοφονίας του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές, ενός στυλοβάτη του 42χρονου καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος όμως πέρασε στην πλευρά του Εθνικού Μεταβατικού συμβουλίου.

Η δολοφονία του στρατηγού προκάλεσε κρίσιμα ερωτηματικά--υπάρχουν «πεμπτοφαλαγγίτες ανάμεσα στους εξεγερμένους; υφίστανται διχογνωμίες στις τάξεις τους και, άρα, ποιοί τελικά είναι οι δολοφόνοι του στρατηγού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.