Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Η Μόσχα εφαρμόζει κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Λιβύης


Ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο τίθενται σε ισχύ κυρώσεις κατά της Λιβύης που υιοθετήθηκαν το Μάρτιο από τον ΟΗΕ, κυρίως η απαγόρευση των οικονομικών συναλλαγών με το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Είναι «μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης 1973 που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 17 Μαρτίου του 2011», διευκρίνισε το Κρεμλίνο.

Το διάταγμα απαγορεύει οποιαδήποτε πτήση πάνω από το ρωσικό εναέριο χώρο λιβυκών αεροσκαφών με προορισμό τη Λιβύη, εκτός αυτών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή πραγματοποιούν επείγουσα προσγείωση.

Ο ρωσικός αεροπορικός στόλος εξουσιοδοτείται στο εξής να επιθεωρεί αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου με προορισμό ή προέλευση τη Λιβύη, σύμφωνα με το διάταγμα.

Προβλέπει επίσης οικονομικές κυρώσεις, κυρίως την απαγόρευση όλων των οικονομικών συναλλαγών με τα στελέχη του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι και του περιβάλλοντός του λίβυου ηγέτη.

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει γιατί η εφαρμογή των συγκεκριμένων κυρώσεων υπογράφεται πέντε μήνες μετά την ψήφισή τους από τον ΟΗΕ.

Νωρίτερα φέτος ο Μεντβέντεφ είχε υπογράψει διάταγμα για να τεθούν σε ισχύ κυρώσεις που προβλέπει η απόφαση 1970 η οποία ψηφίστηκε το Φεβρουάριο από τον ΟΗΕ και υποστηρίχτηκε από τη Ρωσία. Η απόφαση αυτή επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στον Μουάμαρ Καντάφι, την οικογένειά του και το περιβάλλον του, όπως και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση των ταξιδιών, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη από το καθεστώς.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, απείχε κατά την ψήφιση της απόφασης 1973 που επέτρεψε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη για την προστασία των αμάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.