Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Μετά τη σφαγή, ερωτήματα για την ΜΙ5



Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν τους δύο δολοφόνους
Reuters, Guardian
Στο στόχαστρο των βρετανικών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας μετά την αποκάλυψη ότι η μυστική υπηρεσία ΜΙ5 γνώριζε τους δύο νιγηριανής καταγωγής ισλαμιστές οι οποίοι κατακρεούργησαν Βρετανό στρατιώτη με μαχαίρια και μπαλτά στη συνοικία Γούλγουιτς του νοτιοανατολικού Λονδίνου, αλλά δεν τους έθεσε υπό παρακολούθηση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι κοινοβουλευτικές επιτροπές πληροφοριών και ασφαλείας θα εξετάσουν τον ευρύτερο ρόλο της αστυνομίας και της ΜΙ5, «όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις». Το ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι αν οι διωκτικές αρχές θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τη δολοφονία του 25χρονου Λι Ρίγκμπι, κυριολεκτικά μέρα μεσημέρι, στη μέση του δρόμου. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο άνδρες είχαν κινήσει εδώ και οκτώ χρόνια την προσοχή της ΜΙ5, η οποία γνώριζε ότι σύχναζαν σε εξτρεμιστικούς ισλαμικούς κύκλους και μοίραζαν εμπρηστικά φυλλάδια, αλλά δεν τους αξιολόγησε ως σοβαρή απειλή.
Η βρετανική κυβέρνηση, έπειτα από συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Κόμπρα» υπό την προεδρία του Κάμερον, δεν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα, υποδηλώνοντας ότι δεν αναμένει νέα πλήγματα. Εγινε ωστόσο γνωστό ότι άλλος ένας άνδρας και μία γυναίκα συνελήφθησαν και ανακρίνονται για την ίδια υπόθεση, γεγονός που υπονοεί ότι οι διωκτικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της ευρύτερης συνωμοσίας.
Οι δύο συλληφθέντες, ο 28χρονος Μάικλ Αντεμπολάτζο και ο 22χρονος Μάικλ Αμπεντοβάλε, νοσηλεύονται φρουρούμενοι σε νοσοκομείο, έχοντας δεχθεί πυροβολισμούς από τους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν. Γεννημένος στη Βρετανία από Νιγηριανούς γονείς, ο Αντεμπολάτζο προκάλεσε σοκ στη βρετανική κοινή γνώμη καθώς εμφανίστηκε σε βίντεο με ματωμένα χέρια, κρατώντας μαχαίρι και μπαλτά, να δικαιολογεί τη δολοφονία που μόλις είχε διαπράξει. Ο Αμπεντοβάλε γεννήθηκε στη Νιγηρία και είχε αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα.
Χθες, η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror ανέβασε στον διαδικτυακό της τόπο δεύτερο βίντεο, το οποίο απεικονίζει αστυνομικούς να πυροβολούν και να τραυματίζουν τους δύο δράστες. Στο βίντεο, ο Αντεμπολάτζο τρέχει προς την πλευρά του περιπολικού κρατώντας μαχαίρι, προτού δεχθεί τα πυρά τους και πέσει στο έδαφος.
Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Αντζεμ Τζόντρι, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους ισλαμιστές ηγέτες στη Βρετανία, ο Αντεμπολάτζο ήταν γνωστός στη μουσουλμανική κοινότητα ως «Μουτζαχίντ», που σημαίνει μαχητής του ιερού πολέμου.
Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα, βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη ανάγκασαν αεροσκάφος των πακιστανικών αερογραμμών να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο Εσεξ, ύστερα από «κάποιο επεισόδιο» που σημειώθηκε στη διάρκεια της πτήσης. Το πακιστανικό Boeing 777 μετέφερε 297 επιβάτες από τη Λαχώρη στο Μάντσεστερ και οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι δεν ήταν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο επιβάτες με την κατηγορία ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την πτήση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.