Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Στην Τουρκία, νέος νόμος κατά αλκοόλ και καπνίσματος


ΑΓΚΥΡΑ. Αυστηρούς περιορισμούς στο κάπνισμα και στην κατανάλωση αλκοόλ προβλέπει νέος νόμος που ψηφίστηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η νέα νομοθεσία απαγορεύει -μεταξύ άλλων- την πώληση οινοπνευματωδών από τα καταστήματα λιανικής από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, καθώς και τη διαφήμιση αλκοόλ, ενώ θα λογοκρίνονται επίσης σκηνές ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν στην κατανάλωση αλκοόλ.
Θα επιβάλλεται πρόστιμο 700 λιρών (297 ευρώ) και θα αφαιρείται για έξι μήνες το δίπλωμα οδήγησης, αν κατά την αιματολογική εξέταση διαπιστωθεί ότι ο οδηγός έχει ξεπεράσει το όριο των 0,5 γραμμαρίων ποσότητας αλκοόλ ανά λίτρο αίματος. Για τους οδηγούς που ξεπερνούν το ένα γραμμάριο, προβλέπεται επίσης ποινή φυλάκισης δύο ετών. Σε οδηγούς που θα αρνούνται να υποβληθούν σε αλκοτέστ θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 λιρών (850 ευρώ), ενώ θα τους αφαιρείται για δύο χρόνια το δίπλωμα. Επιπλέον, θα απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφήμιση αλκοολούχων. Στα μπουκάλια που περιέχουν αλκοολούχα ποτά εγχώριας παραγωγής ή εισαγωγής θα υπάρχει σήμανση όπου θα αναφέρονται οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πακέτα από τα τσιγάρα. Στην τηλεόραση θα λογοκρίνονται οι σκηνές ταινιών και σειρών οι οποίες μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν σε κατανάλωση αλκοόλ. Θα απαγορεύεται η πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομους, ενώ θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε φοιτητικές εστίες, σε χώρους περίθαλψης, σε κάθε είδους χώρους εκπαίδευσης, σε χώρους αθλητικών αγώνων, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και στα βενζινάδικα. Θα απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων και σε σημεία που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των εκατό μέτρων από σχολεία, φροντιστήρια, εστίες και χώρους λατρείας. Εταιρείες παραγωγής οινοπνευματωδών απαγορεύεται να είναι χορηγοί εκδηλώσεων, και σε χώρους πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ δεν μπορούν πλέον να εκτίθενται τα ποτά. Επιπλέον, με τη νέα νομοθεσία, απαγορεύεται το κάπνισμα και στους οδηγούς και επιβάτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, πράγμα που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τα ταξί.
Η νέα νομοθεσία για τους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα αναμένεται να προκαλέσει ακόμη πιο έντονες αντιδράσεις των επικριτών του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι εξισλαμίζει τη χώρα. Το Ισλάμ απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ και, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο νέος νόμος, ο οποίος χρειάζεται την έγκριση του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ πριν τεθεί σε ισχύ, αναμένεται να είναι το νέο μέτωπο αντιπαράθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.