Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Απειλή γενίκευσης του πολέμου στη Συρία



Εντονες αντιδράσεις Αράβων και Τούρκων, το Ισραήλ προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και ο Ομπάμα πιέζεται για πιο δυναμική ανάμειξη
A.P., Reuters
Ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να αποκλιμακώσουν την ένταση στη Μέση Ανατολή ύστερα από τις φονικές επιδρομές της αεροπορίας τους εναντίον συριακών στόχων, η Τουρκία, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του συριακού καθεστώτος, συμπαρατάχθηκε με τα αραβικά κράτη της περιοχής, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση Νετανιάχου.
«Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον της Δαμασκού είναι ολότελα απαράδεκτη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «προσφέρει στον Ασαντ, πάνω σε χρυσό δίσκο, ευκαιρίες για τη νομιμοποίηση του καθεστώτος του».
Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τα χαράματα της Παρασκευής, 3 Μαΐου, και της Κυριακής, 5 Μαΐου, στην περίμετρο της Δαμασκού. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επλήγησαν μία αποθήκη όπλων, όπου βρίσκονταν ιρανικής κατασκευής πύραυλοι Fateh 110, ένα κέντρο ερευνών του στρατού στην Τζαμράγια, όπου πιθανολογείται ότι αποθηκεύονται χημικά όπλα, και εγκαταστάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, στο στρατηγικής σημασίας όρος Κασιούν, πάνω από τη Δαμασκό, όπου βρίσκεται και το προεδρικό μέγαρο του Μπασάρ αλ Aσαντ. Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι 42 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 100 αγνοούνται, ενώ άλλη πηγή των αντικαθεστωτικών ανέβαζε σε 300 τον αριθμό των θυμάτων.
Η ανάμειξη του Ισραήλ προκάλεσε την αντίδραση των αραβικών κρατών, η πλειονότητα των οποίων είχε τοποθετηθεί εναντίον του Ασαντ και υπέρ της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αραμπί, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις». Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και η κυβέρνηση του Λιβάνου, τον εναέριο χώρο του οποίου παραβίασαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ανησυχίες για ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Τεχεράνη κάλεσε τα αραβικά κράτη «να συμπαραταχθούν με τους αδελφούς τους Σύρους» εναντίον του Ισραήλ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να μειώσουν τη σημασία των επιδρομών τονίζοντας ότι δεν αποτελούν προοίμιο ευρύτερης ανάμειξης και ότι στόχος τους δεν ήταν το καθεστώς Ασαντ, αλλά ιρανικό φορτίο όπλων -κυρίως των πυραύλων Fateh 110- που προοριζόταν για τη Χεζμπολάχ. Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου αντιπροσωπεύει έναν από τους επικίνδυνους εχθρούς του ισραηλινού κράτους, όπως έδειξε και ο φονικός πόλεμος του 2006, ενώ άνδρες της μάχονται στο πλευρό του Ασαντ στη Συρία. «Δεν πνέουν άνεμοι πολέμου στην περιοχή», δήλωσε ο Γιαΐρ Γκολάν, διοικητής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα με τη Συρία και τον Λίβανο, ενώ ένας εκ των στενών συνεργατών του Νετανιάχου σε θέματα ασφαλείας, ο Γιτζάκ Χάκενμπι, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις «έχουν στόχο τη Χεζμπολάχ και όχι το συριακό καθεστώς».
Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υφίσταται εντεινόμενη πίεση από Ρεπουμπλικανούς αλλά και Δημοκρατικούς γερουσιαστές μεγάλης επιρροής, για περισσότερο ενεργή παρέμβαση στη συριακή κρίση προτού οι εξελίξεις ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντες, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, εισήγαγε νομοσχέδιο που προβλέπει τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ομάδων αντικαθεστωτικών ανταρτών, οι οποίες δεν θα συνδέονται με ακραίους ισλαμικούς κύκλους.
Τις προσπάθειες αυτές δυσχεραίνει, ωστόσο, η καταγγελία-βόμβα της Κάρλα ντελ Πόντε, μέλους εξεταστικής επιτροπής του ΟΗΕ για το Συριακό, ότι αντικαθεστωτικοί αντάρτες και όχι δυνάμεις του Aσαντ είναι εκείνοι που χρησιμοποίησαν το χημικό αέριο σαρίν εναντίον των αντιπάλων τους. Αργότερα, ο επικεφαλής της επιτροπής διευκρίνισε ότι οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.
Συνάντηση Κέρι - Πούτιν
Το συριακό βρέθηκε, χθες, στο κέντρο των συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα. Προσερχόμενος στο Κρεμλίνο, ο Κέρι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες «μπορούν να βρουν κοινό έδαφος», καθώς «μοιράζονται πολύ σημαντικά, κοινά συμφέροντα αναφορικά με τη Συρία – σταθερότητα στην περιοχή, αντιμετώπιση των εξτρεμιστών που θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.