Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Προσέγγιση ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία



Αγκάθι παραμένει ο ρόλος του Ασαντ, καχύποπτη η συριακή αντιπολίτευση
Reuters, AFP
Μετά την καταιγίδα, οι πρώτες αχτίδες ελπίδας. Υστερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που διόγκωσαν τις διεθνείς ανησυχίες για μετατροπή του συριακού εμφυλίου σε ευρύτερη, περιφερειακή σύρραξη, ήρθε η προχθεσινή συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης να δημιουργήσει για πρώτη φορά βάσιμες προσδοκίες για μια ειρηνική, πολιτική επίλυση του συριακού δράματος.
«Πρόκειται για την πρώτη αισιόδοξη είδηση εδώ και πολύ καιρό. Οι δηλώσεις που έγιναν στη Μόσχα αποτελούν ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», σχολίασε σχετικά ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το Συριακό, Λαχντάρ Μπραχίμι.
Τα ευχάριστα νέα ήρθαν από τη ρωσική πρωτεύουσα αργά τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, ύστερα από τις πολύωρες διαδοχικές συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Επισφραγίζοντας την προσέγγιση των δύο μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες μέχρι χθες διχάζονταν από αγεφύρωτες αντιθέσεις στο συριακό πρόβλημα -καθώς η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες την ένοπλη αντιπολίτευση- οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ανακοίνωσαν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, πιθανότατα περί τα τέλη Mαΐου, και κάλεσαν τα δύο εμπόλεμα στρατόπεδα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Η εναλλακτική λύση είναι να βρεθεί η Συρία στο χείλος της αβύσσου, αν όχι να πέσει στην άβυσσο και στο χάος», δήλωσε ο Κέρι στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης των ρωσικών θέσεων καθώς, για πρώτη φορά, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του Ασαντ ή άλλων ηγετικών στελεχών του συριακού καθεστώτος στη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να εποπτεύσει την ειρηνευτική διαδικασία. «Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα αποφασίσει γι’ αυτό το ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέρι, αν και προηγουμένως είχε εκφράσει «ως ιδιώτης» την αμφιβολία του κατά πόσο «η Συρία θα μπορούσε να κυβερνηθεί στο μέλλον από έναν άνθρωπο ο οποίος διέπραξε αυτά τα πράγματα που όλοι γνωρίζουμε». Εξίσου σημαντικό ήταν το βήμα που έκανε, προς την κατεύθυνση των αμερικανικών θέσεων, ο Σεργκέι Λαβρόφ, παίρνοντας αποστάσεις από τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Μόσχα «δεν καθορίζει τη στάση της με βάση τη μοίρα οποιουδήποτε μεμονωμένου προσώπου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «το σημαντικό είναι να πείσουμε την κυβέρνηση και όλες τις ομάδες της αντιπολίτευσης να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Γεγονός είναι ότι το αδιευκρίνιστο μέλλον του Ασαντ παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι, το οποίο προκαλεί ανησυχίες και δυσπιστία στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης. «Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημη απόφαση, προσωπικά θεωρώ αδιανόητο να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις με μια κυβέρνηση η οποία θα έχει τον Ασαντ επικεφαλής», δήλωσε ο Σαμίρ Νασάρ, ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Συμμαχίας, του κυριότερου πολιτικού σχηματισμού της αντιπολίτευσης. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις στρατιωτικών στελεχών των αντικαθεστωτικών.
Στο πεδίο των επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός στρατός σημείωσε χθες μια νέα, σημαντική επιτυχία στο πλαίσιο της σφοδρής αντεπίθεσης των τελευταίων εβδομάδων, ανακαταλαμβάνοντας τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χιρμπέτ Γαζάλεχ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Είχαν προηγηθεί δύο μήνες σφοδρών βομβαρδισμών και μαχών με ισχυρές δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι αναγκάστηκαν τελικά να εγκαταλείψουν την πόλη. Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικό αεροσκάφος στην επαρχία Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, ενώ σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονταν σε άλλα στρατιωτικά αεροδρόμια της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.