Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Oι προϋποθέσεις εξοπλισμού από ΗΠΑ των ανταρτών στη Συρία



Ο πρόεδρος Ομπάμα ζητεί «πειστικές αποδείξεις» ότι το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ ήταν εκείνο που κατέφυγε σε χημικά όπλαThe New York Times
Στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου Ομπάμα ότι «χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη από ποιον», ο Λευκός Οίκος εμφανιζόταν στα μέσα της εβδομάδας να εξετάζει εκ νέου το ενδεχόμενο εξοπλισμού των ανταρτών. Μια τέτοια απόφαση θα ισοδυναμούσε με ουσιαστική αλλαγή πολιτικής από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι στιγμής παρέχει μόνο μη «επιθετική» στρατιωτική βοήθεια στη συριακή αντιπολίτευση και έχει πολλάκις εκφράσει επιφυλάξεις για πιθανή ανάμειξη της Δύσης σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, πάντως, επεσήμαιναν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει υπέρ του εξοπλισμού των ανταρτών και, ως εκ τούτου, «ουδείς γνωρίζει τι τύπου όπλα θα μπορούσαν να σταλούν στη Συρία». Το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κέιτλιν Χέιντεν, υπογράμμιζε ότι η βοήθεια της Ουάσιγκτον προς τη συριακή αντιπολίτευση «βρίσκεται σε ανοδική τροχιά». Η ίδια αποκάλυψε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας να αναζητήσει επιπλέον τρόπους, έτσι ώστε η βοήθεια προς τους Σύρους αντιπολιτευόμενους να συνεχίσει να αυξάνεται».
Μια τέτοια εξέλιξη θα ευθυγράμμιζε την πολιτική των ΗΠΑ μ’ εκείνη της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, που ήδη διοχετεύουν όπλα στους αντάρτες, καθώς και με εκείνη της Βρετανίας και της Γαλλίας, οι οποίες τάσσονται υπέρ της άρσης του εμπάργκο όπλων προς της Συρία προκειμένου να ενισχυθούν ουσιαστικά οι αντάρτες. Η πιθανή αλλαγή πολιτικής, η οποία επισημάνθηκε πρώτα από την «Ουάσιγκτον Ποστ», θεωρείται συνέπεια των εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πως έχει γίνει χρήση χημικών όπλων στον συριακό εμφύλιο. Ο πρόεδρος Ομπάμα, πάντως, ο οποίος είχε προ δεκαημέρου ξεκαθαρίσει πως, αν αποδειχθεί ότι έγινε χρήση χημικών, «οι όροι του παιχνιδιού θα αλλάξουν», διευκρίνισε την Τρίτη ότι χρειάζονται «πειστικές αποδείξεις» ότι το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ ήταν εκείνο που κατέφυγε στα όπλα αυτά. «Οταν λαμβάνω αποφάσεις για την εθνική μας ασφάλεια και την πιθανότητα ανάληψης επιπλέον δράσης ως απάντηση στη χρήση χημικών όπλων, πρέπει να είμαι βέβαιος ότι διαθέτω όλες τις αποδείξεις», υπογράμμισε ο Αμερικανός ηγέτης.
Παρά ταύτα, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστήριζαν ότι το Πεντάγωνο έχει ετοιμάσει για τον πρόεδρο Ομπάμα έναν κατάλογο με επιλογές, που ξεκινούν από αεροπορικές επιδρομές και επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων επί συριακού εδάφους και φθάνουν μέχρι την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Οι ίδιες πηγές αποκάλυπταν ότι ναι μεν στο παρελθόν ο Λευκός Οίκος απέρριπτε τις προτάσεις εξοπλισμού των ανταρτών, επικαλούμενος τους κινδύνους μιας «περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της διένεξης, αλλά σήμερα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να εμπιστευτεί τη συριακή αντιπολίτευση ότι θα διοχετεύσει τα όπλα στις μετριοπαθείς ομάδες των ανταρτών και όχι στους ισλαμιστές».
Οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον συνέπεσαν με νέο κύμα βίας στη Δαμασκό και στη βόρεια Συρία, καθώς και με την απόφαση του ΟΗΕ να αποστείλει δεκαπέντε ειδικούς προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση των χημικών όπλων.
Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφαρί, δήλωσε ότι η χώρα του «συνεργάζεται αδιάκοπα» με τους ειδικούς που διερευνούν κατά πόσο έγινε χρήση χημικών όπλων στη Χαν αλ Ασάλ στο Χαλέπι στις 19 Μαρτίου. Ο ίδιος, ωστόσο, διαμαρτυρήθηκε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παρουσιάσει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στη Χομς και στα περίχωρα της Δαμασκού. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι προέβη σε χρήση αερίου σαρίν και επιμένει πως οι αντάρτες είναι εκείνοι που πραγματοποίησαν επιθέσεις με αέριο χλωρίνης. Σύμφωνα με τον κ.Τζααφαρί, οι αντάρτες έκλεψαν το συγκεκριμένο αέριο από εργοστάσιο στη Χαν αλ Ασάλ. Τη Δευτέρα, πάντως, η συριακή αντιπολίτευση έσπευσε να καταγγείλει νέα επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Σαρακίμπ.
Τέλος και ενώ δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Δαμασκό, το πρωί της Δευτέρας, η Χεζμπολάχ παραδέχτηκε ότι μάχεται στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο αρχηγός της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε ότι «η Συρία έχει πραγματικούς φίλους, που δεν θα επιτρέψουν να πέσει η χώρα στα χέρια των Αμερικανών, των Ισραηλινών και των εξτρεμιστών του Ισλάμ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.