Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Η Μόσχα ρίχνει τους τόνους για τον πράκτορα

Δημοσίευση : 16-05-13
AΠΕ, A.P.
ΜΟΣΧΑ. Eντονη δυσαρέσκεια για την υπόθεση κατασκοπείας με πρωταγωνιστή Αμερικανό διπλωμάτη εξέφρασε χθες το Κρεμλίνο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το περιστατικό ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Η ρωσική πλευρά, πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένη να «κλείσει» το ζήτημα με το αίτημα απομάκρυνσης του τρίτου γενικού γραμματέα του πολιτικού γραφείου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, Ράιαν Κ. Φογκλ. Υπενθυμίζεται ότι ο Φογκλ, ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο είναι πράκτορας της CIA, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να στρατολογήσει έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Μάικλ Μακφόλ, πάντως, απέφυγε να κάνει την παραμικρή δήλωση σχετικά με την υπόθεση κατά την αναχώρησή του από το κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών όπου εκλήθη χθες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Μακφόλ, μάλιστα, αρκέστηκε να απαντήσει με ένα λακωνικό «όχι» στις δεκάδες ερωτήσεις όσον αφορά τον ρόλο του Φογκλ. Πηγές προσκείμενες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών άφηναν να διαρρεύσει ότι «ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, επέδωσε στον Αμερικανό πρέσβη διάβημα διαμαρτυρίας και εν συνεχεία οι δύο άνδρες συζήτησαν για άλλα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας». Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι η επίσκεψη Μακφόλ στο υπουργείο Εξωτερικών κράτησε τριάντα περίπου λεπτά.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σύλληψη και οι «ντροπιαστικές» για τους Αμερικανούς εικόνες ενός πράκτορα να συλλαμβάνεται φορώντας ξανθιά περούκα αποτελούν περισσότερο μέρος μιας προσπάθειας από πλευράς του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αυξήσει τη δημοτικότητά του και πως το περιστατικό δεν θα επιδεινώσει τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο πρέσβης Μακφόλ είχε εξοργίσει τον κ. Πούτιν όταν πριν από λίγους μήνες είχε συναντηθεί με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.