Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Τι θα ζητήσει απ' τον Ομπάμα ο Ερντογάν;

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Τέσσερις οικονομικές «απαιτήσεις» της Τουρκίας αναμένεται να προβάλει ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ Ερντογάν στην επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, γράφει η τουρκικη εφημερίδα Taraf.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζει, αυτή συνάντηση, παράλληλα με τις στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις και το κουρδικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθούν και θέματα σχετιζόμενα με τις οικονομικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα:

-Προτεραιότητα του Ερντογάν αποτελεί η υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, όπου σε περίπτωση που αυτό δεν πραγματοποιηθεί, η Τουρκία αναμένεται να υποστεί απώλειες στο εμπορικό της ισοζύγιο ύψους 20 δις δολαρίων. ΗΠΑ και ΕΕ επεξεργάζονται εδώ και καιρό Δια-Ατλαντική εμπορική συμφωνία και κύριο μέλημα της Τουρκίας είναι να πετύχει μια αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

-Επιπρόσθετα, αναμένεται να ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να μειώσει τις κυρώσεις που επιβάλλονται στο Ιράν από πλευράς της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, κατά το παρελθόν, αντιμετώπισε προβλήματα στο εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα όταν τον περασμένο χρόνο η Τουρκία αποφάσισε να εξάγει χρυσό στο Ιράν με αντάλλαγμα ιρανικό πετρέλαιο.

-Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία.

-Τέλος θέλει να συζητήσει τα βήματα που χρειάζονται ώστε να συνεχιστούν οι στρατηγικές συμφωνίες εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.