Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ρωσία: Πληροφορίες για τους αδελφούς Τσαρνάεφ επιδίωκε να συγκεντρώσει ο Ρ. Φογκλ


Ο Αμερικανός διπλωμάτης και φερόμενος ως πράκτορας της CIA ο οποίος προσήχθη από τις ρωσικές αρχές και κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο διότι προσπαθούσε να στρατολογήσει ένα στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών αναζητούσε πληροφορίες για τους αδελφούς Τσαρνάεφ, που κατηγορούνται ότι διέπραξαν τις επιθέσεις στη Βοστόνη των ΗΠΑ την 15η Απριλίου, και κατάγονται από τον ρωσικό Καύκασο, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Kommersant.
Ο Ράιαν Φογκλ, τρίτος γραμματέας της διεύθυνσης πολιτικών θεμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα, προσπαθούσε να αποκτήσει προσωπικές επαφές με έναν Ρώσο πράκτορα στον Καύκασο, όπου ζει η οικογένεια των αδελφών Τσαρνάεφ.
Μετά από εκείνη την επίθεση οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν συμφωνήσει οι μυστικές τους υπηρεσίες να συνεργαστούν στην έρευνα αυτή και μια πρώτη αμερικανική αποστολή είχε μεταβεί τον Απρίλιο στην Μαχατσκάλα, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, στο ρωσικό Καύκασο, όπου ζουν οι γονείς των αδελφών Τσαρνάεφ, του Ταμερλάν, ο οποίος σκοτώθηκε στην καταδίωξη μετά τις επιθέσεις, και του Τζοχάρ, που συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ.
«Οι Αμερικανοί έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραμονή την περασμένη χρονιά του μεγαλύτερου αδελφού στο Νταγκεστάν, όπου είχε συναντηθεί με αντάρτες και επέλεξε τον δρόμο του τζιχάντ», του ιερού πολέμου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κομερσάντ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Αμερικανοί πιθανώς «κράτησαν τους αριθμούς των τηλεφώνων των ανθρώπων της FSB που τους συνόδευαν (. . .) κι ήθελαν να δημιουργήσουν προσωπικές επαφές», καθώς «η επίσημη ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι πάντα ταχεία και αποτελεσματική».
Η FSB είχε αναφέρει χθες πως ο Φογκλ αποπειράθηκε να στρατολογήσει έναν πράκτορα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο ρωσικό Καύκασο. Η Κομερσάντ έγραψε ότι η αμοιβή που προσφέρθηκε στον πράκτορα αυτό — 1 εκατ. δολάρια το χρόνο— ήταν ιδιαίτερα υψηλή. «Οι Αμερικανοί είχαν ανάγκη κάποιον πράκτορα της ρωσικής αντιτρομοκρατικής στον Καύκασο. Μετά την επίσκεψή τους στην Μαχατσκάλα, είχαν συνειδητοποιήσει πως οι αδελφοί (Τσαρνάεφ) μπορεί να είχαν οπαδούς», επίδοξους μιμητές της πράξης τους εκεί, ανέφερε το δημοσίευμα της Κομερσάντ.
Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Μακφόλ μετέβη και παρέμεινε για περίπου 30 λεπτά στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε κληθεί για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως του επιδόθηκε επίσημη διαμαρτυρία.
Αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκανε κανένα σχόλιο για το συμβάν, κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν επανειλημμένα εικόνες με τον Φογκλ στο έδαφος, με μια αταίριαστη ξανθή περούκα.
Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ εκτίμησε ότι το επεισόδιο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να επηρεάσει τις ευρύτερες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ή τα σχέδια για μια κοινή ρωσοαμερικανική σύνοδο για την κρίση στη Συρία.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.