Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ομοβροντία επιθέσεων της Δύσης εναντίον Χεζμπολάχ και Ιράν

Δημοσίευση : 23-05-13
Reuters, ΑΠΕ
Ανήσυχες για τις επιτυχίες που σημειώνει η σφοδρή επίθεση του κυβερνητικού στρατού στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης στρέφουν τα πυρά τους εναντίον του Ιράν και της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου «Χεζμπολάχ», τμήματα της οποίας μάχονται στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ.
«Είναι ολοφάνερο ότι το συριακό καθεστώς δέχεται αυξανόμενη υποστήριξη, τους τελευταίους μήνες, από το εξωτερικό, από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν», δήλωσε χθες στο Αμάν ο Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος έλαβε μέρος στη διάσκεψη της ομάδας «Φίλοι της Συρίας», στην ιορδανική πρωτεύουσα, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του και η Γαλλία ζητούν από την Ε.Ε. να άρει το εμπάργκο όπλων προς τη συριακή αντιπολίτευση, έτσι ώστε να μπορέσει να υπερβεί τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο στρατιωτικό πεδίο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τζον Κέρι, ο οποίος επίσης πήρε μέρος στη διάσκεψη του Αμάν, υποστήριξε ότι «χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ» πολεμούν στο πλευρό του Ασαντ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «προσωρινές» τις επιτυχίες του συριακού καθεστώτος στο πεδίο των μαχών και απείλησε ότι αν ο Μπασάρ Ασαντ εμποδίσει την αναζήτηση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση, οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της βοήθειας που παρέχουν στην αντιπολίτευση.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε εγκρίνει, με ψήφους 15 έναντι 3, την παροχή όπλων στους Σύρους αντικαθεστωτικούς - αν και δεν είναι βέβαιο κατά πόσον το εν λόγω νομοσχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα. Σύμφωνα με προχθεσινή δημοσκόπηση του Reuters, το 60% των Αμερικανών πολιτών αντιτίθεται σε τυχόν επέμβαση στη Συρία, ενώ μόνο το 12% την υποστηρίζει.
Ανώτατος διπλωματικός αξιωματούχος της Ε.Ε. εκμυστηρευόταν, στο περιθώριο της διάσκεψης του Αμάν, τις ανησυχίες του για την τροπή των εξελίξεων στη Συρία. «Από τον Νοέμβριο, το καθεστώς κατάφερε να αντεπιτεθεί όχι γιατί έγινε ισχυρότερο στο εσωτερικό, αλλά γιατί οι σύμμαχοί του -Ιράν, Ρωσία, Χεζμπολάχ- το βοηθούν άμεσα, είτε με όπλα είτε με χρήματα είτε με τη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε άνοιξε τον δρόμο για τον χαρακτηρισμό της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικής οργάνωσης από την Ε.Ε., σηματοδοτώντας στροφή της χώρας του, η οποία μέχρι χθες απέρριπτε ένα παρόμοιο μέτρο. Οπως δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, η μεταστροφή του Βερολίνου οφείλεται, συν τοις άλλοις, και «στην πρόοδο που σημείωσαν οι κυπριακές αρχές στην αποκάλυψη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο». Τον περασμένο Μάρτιο, κυπριακό δικαστήριο καταδίκασε μέλος της Χεζμπολάχ για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον ισραηλινών στόχων στη Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, του κυριότερου πολιτικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση στους ένοπλους αντικαθεστωτικούς να σπεύσουν να υπερασπιστούν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσάιρ, η οποία για τέταρτη κατά σειρά ημέρα δεχόταν καταιγιστική επίθεση του κυβερνητικού στρατού και δυνάμεων της Χεζμπολάχ. «Σπεύσατε, τάγματα της επανάστασης και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, για να σώσουμε την Κουσάιρ και τη Χομς», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ζορζ Σάμπρα, καλώντας ενισχύσεις από το Χαλέπι, το Ιντλέμπ, τη Ράκα και το Ντέιρ Αζόρ. Πηγές της αντιπολίτευσης αναγνώριζαν χθες ότι ο στρατός του Ασαντ έχει ανακαταλάβει το 60% της Κουσάιρ, προσθέτοντας: «Αν χάσουμε την Κουσάιρ, χάνουμε τη Χομς και αν χάσουμε τη Χομς, χάνουμε την καρδιά της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.