Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Οι Κούρδοι αντάρτες αποχωρούν



Αρχισε η διαδικασία απόσυρσης της ένοπλης πτέρυγας του PKK από τη νοτιοανατολική Τουρκία
AFP, A.P.
ΑΓΚΥΡΑ. Την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της ένοπλης πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από τη νοτιοανατολική Τουρκία σηματοδοτεί η οπισθοχώρηση μικρών ομάδων Κούρδων ανταρτών από την ευρύτερη περιοχή της οροσειράς Σιλό-Σατ στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν αδιευκρίνιστος αριθμός ανταρτών του PKK από την Κοιλάδα του Καζάν και τα περίχωρα της Ουζούντερε εθεάθησαν να κινούνται προς τα σύνορα με το Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διευθέτηση της αιματηρής διένεξης μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών από την Τουρκία μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης είχε, άλλωστε, προαναγγείλει ο στρατιωτικός διοικητής του PKK, Μουράτ Καραγιλάν, από το βράδυ της Δευτέρας.
«Οι αντάρτες βρίσκονται ήδη εν κινήσει», δήλωσε χθες το πρωί στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, AFP, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη (BDP), Σελαχατίν Ντεμιτράς. Ο τελευταίος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι για την αποχώρηση του συνόλου των ανδρών του PKK στο βόρειο Ιράκ θα απαιτηθούν τρεις, τουλάχιστον, μήνες. Αλλες πηγές προσκείμενες στο BDP διέρρεαν ότι το σχέδιο αποχώρησης του PKK προβλέπει την οπισθοχώρηση πρώτα των ανταρτών εκείνων που βρίσκονται μακριά από τα σύνορα με το Ιράκ. «Αυτοί που είναι εγκατεστημένοι πιο κοντά στα σύνορα έχουν αναλάβει την παροχή κάλυψης για παν ενδεχόμενο στις μονάδες που οπισθοχωρούν», σχολίασε αξιωματούχος του BDP. Σημειώνεται, ακόμα, ότι σύμφωνα με το φιλοκουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Firat News», οι αντάρτες οπισθοχωρούν πεζή και οι πρώτες ομάδες αναμένονται στις βάσεις του βόρειου Ιράκ στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Το PKK είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι «η διαδικασία της αποχώρησης θα ξεκινήσει όπως έχει συμφωνηθεί παρά τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες του τουρκικού στρατού, όπως η ανέγερση νέων φυλακίων κοντά στα συνοριακά περάσματα και τις διαρκείς πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την οροσειρά Σιλό-Σατ». Οι αντάρτες έχουν απορρίψει το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να παραδώσουν τα όπλα πριν αποχωρήσουν, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν η Αγκυρα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας και χορηγήσει αμνηστία σε όλους τους φυλακισμένους Κούρδους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Οτσαλάν.
Η τουρκική κυβέρνηση, από την πλευρά της, απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί έναρξης της διαδικασίας αποχώρησης. «Παρακολουθούμε την υπόθεση», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς. «Εμάς μας ενδιαφέρουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος. Επισήμως, τη διαδικασία αποχώρησης των ανταρτών του PKK επιβλέπει η ανεξάρτητη Τουρκική Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπό τον Οζτούρκ Τουρκντογάν. Ο τελευταίος, μάλιστα, ισχυρίστηκε χθες ότι αποστολή της οργάνωσης είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει δραστηριότητα του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των ανταρτών. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman, ο κ. Αρίντς παραδέχτηκε ότι τη διαδικασία επιβλέπουν εξ αποστάσεως πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών, MIT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.