Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Νιγηρία: Επιχειρήσεις του στρατού κατά στρατοπέδων ισλαμιστών



Δημοσίευση : 16 Mαϊου 2013

Ο στρατός άρχισε επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ στην πολιτεία Μπόρνο.
Ο στρατός της Νιγηρίας άρχισε σήμερα την ευρεία επιχείρησή του εναντίον στρατοπέδων της Μπόκο Χαράμ σε ένα εθνικό πάρκο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ανέπτυξε περίπου 2.000 άνδρες για να ανακαταλάβει τις περιοχές που ελέγχουν οι εξεγερμένοι ισλαμιστές, όπως δήλωσε πριν από λίγο στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι άνδρες μας εξαπέλυσαν μια επίθεση εναντίον στρατοπέδων των τρομοκρατών στο εθνικό πάρκο Σαμπίσα», στην πολιτεία Μπόρνο, δήλωσε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Προς το παρόν έχουν αναπτυχθεί 2.000 στρατιώτες στην πολιτεία Μπόρνο», διευκρίνισε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους αριθμούς των στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στις άλλες δύο πολιτείες του βορρά της Νιγηρίας που αφορά η επιχείρηση αυτή.
Η έναρξη των επιχειρήσεων ακολουθεί την ανακοίνωση που έκανε χθες ο στρατός περί μιας «μαζικής» ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην πολιτεία Μπόρνο και τις δύο γειτονικές πολιτείες Γιόμπε και Ανταμάουα για να καταδιώξει μέλη της οργάνωσης αυτής, η οποία επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα ισλαμικό κράτος στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν είχε κηρύξει προχθές κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις τρεις πολιτείες, που πλήττονται από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, διαβεβαιώνοντας ότι είναι απαραίτητη η λήψη «έκτακτων μέτρων» για να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη βία.
Σε ένα βίντεο που έλαβε την Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, φερόμενος ως ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, ανέλαβε την ευθύνη για δύο ιδιαίτερα αιματηρές επιθέσεις στην πολιτεία Μπόρνο: αυτή στην Μπάγκα την 16η Απριλίου, η οποία ακολούθησε μια επιχείρηση καταστολής του στρατού και στοίχισε τη ζωή συνολικά σε 187 ανθρώπους, και αυτή στην Μπάμα, την 7η Μαΐου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους.
Ο πρόεδρος Τζόναθαν χαρακτήρισε «κήρυξη πολέμου» τις επιθέσεις αυτές για τις οποίες ανέλαβε τον έλεγχο η Μπόκο Χαράμ, παραδεχόμενος για πρώτη φορά δημόσια πως η ισλαμιστική οργάνωση έχει καταλάβει τον έλεγχο ορισμένων τμημάτων της πολιτείας Μπόρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.