Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Εκνευρισμός στην Τεχεράνη για αμερικανικά γυμνάσια


Reuters, Press TV
Εκκληση στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν «προκλητικές ενέργειες» στον Περσικό Κόλπο απηύθυνε χθες η Τεχεράνη, με αφορμή τα ναυτικά γυμνάσια που άρχισαν τη Δευτέρα υπό την αιγίδα του 5ου αμερικανικού στόλου, με τη συμμετοχή 41 χωρών.
«Η σταθερότητα και η ασφάλεια του Περσικού είναι πολύ σημαντικές για εμάς και ζητάμε από όλες τις χώρες που είναι παρούσες στην περιοχή να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες», δήλωσε χθες ο Ραμίν Μεχανπαράστ, εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Τα γυμνάσια, υπό την επωνυμία IMCMEX 13, περιλαμβάνουν ασκήσεις για την εξουδετέρωση ναρκών και την «προστασία του θαλάσσιου εμπορίου» και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την 30ή Mαΐου.
Το Ιράν έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων πραγματοποιείται το ένα τρίτο των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου παγκοσμίως. Στις ασκήσεις του 5ου στόλου συμμετέχουν 35 πλοία από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, αραβικά κράτη του Κόλπου και άλλες χώρες. Η Τεχεράνη άρχισε χθες ναρκαλιευτικές ασκήσεις ανατολικά των Στενών του Ορμούζ, ενώ ο Μεχανπαράστ προειδοποίησε ότι «όλες οι κινήσεις (των Αμερικανών και των συμμάχων τους) στην περιοχή θα παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς».
Στην ένταση που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο ήρθε να προστεθεί ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη ιρανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας σε διαφιλονικούμενες νήσους στον Περσικό. «Η επίσκεψη της 24ης Απριλίου είναι εσωτερική υπόθεση του Ιράν, καθώς οι τρεις νήσοι ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της χώρας μας», δήλωσε χθες ο Μεχανπαράστ, απαντώντας σε δήλωση της κυβέρνησης των Εμιράτων, που έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» τους. Στο μεταξύ, άρχισε χθες η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου με την έναρξη της υποβολής υποψηφιοτήτων στο πανίσχυρο Συμβούλιο Επίβλεψης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε υποψηφιότητα προτού διαμορφωθεί ο τελικός κατάλογος στις 23 Mαΐου. Οι εκλογές θα αναδείξουν τον διάδοχο του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ο οποίος, βάσει του Συντάγματος, δεν δύναται να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη κατά σειρά θητεία. Μεταξύ των ισχυρότερων υποψηφιοτήτων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής συγκαταλέγονται ο δήμαρχος Τεχεράνης, Μπακέρ Καλιμπάφ, οι πρώην ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί και Μανουχέρ Μοτακί και ο βουλευτής Γκολάμ Αλί Χαντάντ Αντέλ. Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι πρώην πρόεδροι του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί και Μοχάμεντ Χαταμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.