Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Αντικαθεστωτικός πριόνιζε μαχητές του Ασαντ


Δημοσίευση : 16-05-13
Ανατριχιαστικές ομολογίες του ενόπλου που αφαίρεσε όργανα νεκρού στρατιώτη
Reuters, ΑΠΕ
«Εχω κι άλλο βίντεο. Σ’ αυτό διαμελίζω έναν άλλο “σαμπίχα” με πριόνι, το πριόνι που χρησιμοποιούμε για να κόψουμε δέντρα. Τον έκοψα σε μικρά και μεγάλα κομμάτια». Με αυτόν τον αδιάντροπα ωμό τρόπο περιέγραφε άλλο ένα πολεμικό του «κατόρθωμα» στο ΤΙΜΕ ο Αμπού Σακάρ, διαβόητος εδώ και δύο ημέρες, ύστερα από το βίντεο φρίκης που κυκλοφόρησε σε όλον τον κόσμο και τον εμφανίζει να ξεκοιλιάζει νεκρό Σύρο στρατιώτη και να προσποιείται ότι τρώει την καρδιά και το συκώτι του. «Σαμπίχα» ονομάζονται στη Συρία τα μέλη πολιτοφυλακών που μάχονται στο πλευρό του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ο ένοπλος αντικαθεστωτικός Αμπού Σακάρ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Χαλίντ αλ Χαμάντ, έδωσε μέσω Skype συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό, μία ημέρα μετά την καταγγελία της διεθνούς, μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που τον χαρακτήρισε εγκληματία πολέμου και ζήτησε την παραπομπή του σε Διεθνές Δικαστήριο. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις ακατονόμαστες πράξεις του σε βάρος του νεκρού στρατιώτη, ισχυρίστηκε ότι ο τελευταίος είχε «ταπεινώσει» μια γυναίκα και τις δύο κόρες της. Επιπλέον, υποστήριξε ότι και οι δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου καταγράφουν τις βίαιες πράξεις τους σε βίντεο για να τρομοκρατούν η μία την άλλη. «Κι αυτοί τραβούν βίντεο, αλλά έπειτα από αυτό που έκανα, ελπίζω ότι δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Αμπού Σακάρ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το γενικό επιτελείο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, του βασικού στρατιωτικού δικτύου των αντικαθεστωτικών, υποσχέθηκε ότι «θα τιμωρήσει σκληρά» κάθε πρόσωπο που θα αποδειχθεί ένοχο για φρικαλεότητες, κάλεσε δε την επιχειρησιακή ηγεσία να διερευνήσει τάχιστα την υπόθεση του επίμαχου βίντεο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ο Αμπού Σακάρ είναι διοικητής της ένοπλης Ταξιαρχίας Ομάρ αλ Φαρούκ, η οποία υπάγεται στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. «Ο ένοχος θα τεθεί υπό κράτηση και θα δικαστεί», δεσμεύτηκε το γενικό επιτελείο του τελευταίου.
Στο μεταξύ, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έγραψαν χθες ότι το Ισραήλ απειλεί με νέες επιδρομές στη Συρία, αν διαπιστώσει ότι πραγματοποιούνται μεταφορές φορτίων όπλων στη Χεζμπολάχ. Την ίδια στιγμή σφοδρές μάχες διεξάγονταν χθες στην κεντρική φυλακή στο Χαλέπι, όπου κρατούνται 4.000 φυλακισμένοι, ανάμεσα στους οποίους ισλαμιστές και κατάδικοι του κοινού ποινικού δικαίου. Ενοπλοι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να διεισδύσουν στη φυλακή, αφού ανατίναξαν τμήματα του εξωτερικού τείχους με παγιδευμένα αυτοκίνητα, τα οποία οδηγούσαν βομβιστές αυτοκτονίας. Ακολούθησε επέμβαση δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού, οι οποίες, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και πολεμικών αεροσκαφών, προσπαθούσαν να απωθήσουν τους αντικαθεστωτικούς.
Σφοδρές μάχες διεξάγονταν χθες και στις επαρχίες Χάμα, στο κέντρο της χώρας, στα μέτωπα του Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά και της Ντεράα, στα νότια, όπως και σε περίχωρα της Δαμασκού. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι οβίδες προερχόμενες από τη Συρία εξερράγησαν στο όρος Ερμών, στην ισραηλινή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν.
Στο διπλωματικό επίπεδο, η κρίση στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσει στην αποψινή συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασαν χθες την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της κοινής πρωτοβουλίας τους για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.