Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ισραήλ: Προϋπολογισμός λιτότητας με περικοπές στον αμυντικό τομέα



Η κυβέρνηση υιοθέτησε τον προϋπολογισμό λιτότητας με περικοπές στον αμυντικό τομέα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το πρωί έναν προϋπολογισμό λιτότητας για την περίοδο 2013-2014 ο οποίος έχει προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και προβλέπει περικοπές ύψους 648 εκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες του αμυντικού τομέα.
Είκοσι ένα μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό έναντι ενός που τον καταψήφισε, ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες που άρχισαν τη Δευτέρα το πρωί και διήρκησαν μέχρι σήμερα τα ξημερώματα.
Η απόφαση μείωσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας (που αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών δαπανών) κατά τρία δισεκατομμύρια σεκέλ (648 εκατομμύρια ευρώ) και όχι κατά τέσσερα δισεκατομμύρια (860 εκατομμύρια ευρώ) όπως πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ, ελήφθη κυρίως μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
"Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να συνεχίσει την κούρα λιτότητας, αλλά έχει επίσης περισσότερη ανάγκη από τον Σιδηρούν Θόλο», δήλωσε τη Δευτέρα ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση αναφερόμενος στο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας.
Ο Λαπίντ, ένας κεντρώος που έκανε την έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου όταν έθεσε υποψηφιότητα ως ο αγωνιστής της μεσαίας τάξης, είχε εισηγηθεί μείωση των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,65% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% το 2014.
Ωστόσο η κούρα λιτότητας που θέλει να επιβάλει ο υπουργός Οικονομικών τού στοίχισε έναν κατακλυσμό επικρίσεων στα μμε και την αρχή μιας κοινωνικής διαμαρτυρίας στο δρόμο.
Λαμβάνοντας υπόψη την γενική δυσαρέσκεια, η κυβέρνηση έκανε μικρές τροποποιήσεις στις προτάσεις του Λαπίντ. Η αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις που αναμένετο να περιοριστεί στο 1%, θα έχει μια αύξηση 1,5% στο 26,5% την προσεχή χρονιά.
Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε επίσης να επιβάλει το ΦΠΑ στον τουρισμό, καθώς θα επέφερε πλήγμα σε αυτό τον τομέα που προσφέρει θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση αντίθετα αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές φέτος κατά 2% στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων και κατά 3% του χρόνου. Εξάλλου η αύξηση κατά 1% του ΦΠΑ στο 18% θα γίνει τον προσεχή μήνα.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για να υιοθετηθεί πριν από τα τέλη Ιουλίου.
Το Σάββατο τουλάχιστον 10.000 Ισραηλινοί πραγματοποίησαν πορεία στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις της χώρας για να καταγγείλουν το σχέδιο προϋπολογισμού «υπέρ των πλουσίων». Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση μετά το πρωτοφανές κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας που συγκλόνισε το Ισραήλ το καλοκαίρι του 2011. Και άλλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί εντός της εβδομάδας.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.