Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πρόταση αποστολής 500 Κινέζων στρατιωτών στο Μάλι


Δημοσίευση : 23 Mαϊου 2013
Τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι με τουλάχιστον 500 στρατιώτες πρότεινε η Κίνα.
Η Κίνα πρότεινε την αποστολή τουλάχιστον 500 στρατιωτών της στο Μάλι, ανακοίνωσαν χθες διπλωμάτες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόερκη, σύμφωνα με τους οποίους πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην ιστορία της συμμετοχή σε μια ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ
Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, αλλά και εμπειρογνώμονες, η απόφαση αυτή της Κίνας μπορεί να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων με τους Δυτικούς όσον αφορά τη συριακή κρίση και ως τρόπο ενίσχυσης των σχέσεών της με την Αφρική από την οποία προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.
Η Γαλλία, η οποία επενέβη στο Μάλι εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών τον Ιανουάριο, ελπίζει ότι τον Ιούλιο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα αυτή θα αναλάβουν τα στρατεύματα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.
Στο Μάλι βρίσκονται ήδη 6.500 αφρικανοί στρατιώτες, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στους περίπου 12.600 κυανοκράνους της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.
Η Κίνα απέρριψε τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ ως αδικαιολόγητες επεμβάσεις όταν έγινε μέλος του διεθνούς οργανισμού το 1971. Σήμερα συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ περίπου 2.000 κινέζοι στρατιώτες.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι μηχανικοί και γιατροί, η Κίνα συμμετέχει με μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στις ειρηνευτικές αποστολές απ' ό,τι τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας-ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.