Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΟΗΕ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών στη Συρία


Δεν υπάρχουν επίσημες αποδείξεις για την χρήση χημικών όπλων στην Συρία, ανακοίνωσε η αρμόδια διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ. Για ισχυρές υποψίες περί χρήσης σαρίν είχε κάνει λόγο η εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής.

Η ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν έχει καταλήξει σε αποτελέσματα που να επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην σύγκρουση».
"Κατά συνέπεια μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω αυτούς τους ισχυρισμούς», προστίθεται σε ανακοίνωση της επιτροπής αυτής, η οποία δείχνει να διαψεύδει τις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ένα από τα μέλη της, η εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία μίλησε για χρήση του αερίου σαρίν από τους Σύρους αντάρτες.
«Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ερευνητών μας, οι οποίοι έχουν μεταβεί στις γειτονικές χώρες και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα, γιατρούς και προσωπικό των νοσοκομείων, υπάρχουν ισχυρές υποψίες για κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα αδιάσειστες αποδείξεις ότι έγινε χρήση του αερίου σαρίν, βάσει των ιατρικών εξετάσεων των θυμάτων», δήλωσε η Ντελ Πόντε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται ότι ευθύνονται για τρεις επιθέσεις με χημικά όπλα, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στο Χαλέπι και σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό τον Μάρτιο και μία ακόμα στη Χομς τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι η χρήση ή η ανάπτυξη χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ θα ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή».
Η κ. ντελ Πόντε είπε πως τα αποτελέσματα των ερευνών της επιτροπής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.