Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ατυπο «πάγωμα» των εποικισμών στη Δυτική Οχθη


Reuters
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αποφεύγοντας τις τυμπανοκρουσίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την αντίδραση των εθνικιστών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να έχει «παγώσει» το σχέδιο ανάπτυξης στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με την ισραηλινή ειρηνευτική οργάνωση Peace Now, η οικοδομική δραστηριότητα στους εποικισμούς έχει μειωθεί στο ελάχιστο μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην περιοχή τον περασμένο Μάρτιο. Ως εκ τούτου, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι το «πάγωμα» εφαρμόζεται σιωπηλά στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής προσπάθειας για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει θέσει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τη διακοπή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στους εβραϊκούς εποικισμούς.«Παρατηρούμε ότι δεν έχουν δοθεί νέες πολεοδομικές άδειες στη Δυτική Οχθη από την επίσκεψη Ομπάμα», δήλωσε ο επικεφαλής της Peace Now, Γιαρίβ Οπενχάιμερ. Παράλληλα, το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι ο κ. Νετανιάχου συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Στέγασης, Γιούρι Αριέλ, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το «πάγωμα» της εποικιστικής ανάπτυξης. Σύμφωνα δε με την έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς», ο κ. Νετανιάχου δεσμεύτηκε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι δεν θα δοθούν νέες πολεοδομικές άδειες στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης και της Ιερουσαλήμ μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Χθες, επίσης, το Συμβούλιο των Εβραίων Εποίκων υποστήριξε ότι «πράγματι δεν έχουν χορηγηθεί νέες πολεοδομικές άδειες» και εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι βρίσκεται εν ισχύι ένα άτυπο μορατόριουμ όσον αφορά τους εποικισμούς. Ο κ. Αριέλ δήλωσε πως «πολλές φορές αυτά που λέγονται μεταξύ του πρωθυπουργού και ενός υπουργού δεν είναι προς δημοσιοποίηση». Ερωτηθείς αν είναι δυσαρεστημένος από την απόφαση του πρωθυπουργού, ο κ. Αριέλ, ο οποίος πρόσκειται στο ακροδεξιό κόμμα της «Εβραϊκής Πατρίδας», απάντησε: «Ο,τι καταλαβαίνετε».Σχολιάζοντας την είδηση, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Το “πάγωμα” των έργων επέκτασης των εποικισμών πέρα από τα σύνορα του 1967 και ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ αποτελεί τη βάση για την έναρξη μιας σοβαρής διαπραγμάτευσης», τόνισε. «Περιμένουμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να τοποθετηθεί επισήμως», κατέληξε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.