Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Τουρκία: Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες


«Το Ισραήλ θα πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών του που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών του που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί του τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται ότι «το Ισραήλ έδειξε για άλλη μια φορά ότι στοχεύει τους άοπλους και δεν δίνει σημασία στην ανθρώπινη ζωή και τις ειρηνικές πρωτοβουλίες. Καταδικάζουμε έντονα την απάνθρωπη αυτή πρακτική του Ισραήλ». Υπογραμμίζονται, δε, τα εξής: «Το λυπηρό αυτό γεγονός που έγινε στην ανοιχτή θάλασσα και συνιστά βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μπορεί να προκαλέσει συνέπειες που δεν θα μπορούν να βελτιωθούν στις διμερείς μας σχέσεις. Εκτός από τις ενέργειες της πρεσβείας μας στο Τελ Αβίβ, η έντονη καταδίκη του απαράδεκτου αυτού γεγονότος γνωστοποιήθηκε και στον πρεσβευτή που κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις. Όποια και να είναι η δικαιολογία, είναι απαράδεκτες τέτοιες κινήσεις εναντίον άοπλων που πραγματοποιούν ειρηνικές δραστηριότητες».


Στις 7.20 το πρωί πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ο οποίος αναπληρώνει τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στη Χιλή, του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων αντιναύαρχος Μεχμέτ Έροζ.

Ο κ. Ερντογάν πρόκειται να επιστρέψει την Τετάρτη από τις επισκέψεις του στη Βραζιλία και τη Χιλή. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίσπευση της επιστροφής του αν και προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Από τα μεσάνυχτα, πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το γενικό προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Περίπου στις 5 το πρωί οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο και ακολούθησαν συμπλοκές με τις δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη.

Διακήρυξη καταδίκης του Ισραήλ από την τουρκική εθνοσυνέλευση

Τη ψήφιση διακήρυξης από όλα τα κόμματα στην τουρκική εθνοσυνέλευση σχετικά με την ισραηλινή επίθεση, πρότεινε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Σαχίν δήλωσε ότι «η εθνοσυνέλευση μπορεί να συζητήσει το θέμα και να ψηφίσει μία καταδικαστική διακήρυξη. Μπορούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων να συνέλθουν και να καταθέσουν, με κοινές υπογραφές, στο προεδρείο της βουλής τη διακήρυξη προς ανάγνωση στον Ολομέλεια».


Ζητά έκθεση για την κατάσταση των επιβατών

Άμεση έκθεση για την κατάσταση των επιβατών των πλοίων ζήτησε η Τουρκία από το Ισραήλ, θέτοντας θέμα παράδοσης των τραυματιών έτσι ώστε να νοσηλευτούν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή» κατά τη συνάντηση που είχε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουνάλ Τσεβίκοζ με τον Ισραηλινό πρεσβευτή Γκαμπί Λεβί υπογραμμίστηκε ότι «συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου η βίαιη επέμβαση σε πλοία που κάνουν διέλευση σε διεθνή ύδατα».

Από τον Ισραηλινό πρεσβευτή ζητήθηκε επίσης η άμεση αποστολή των επιβατών των πλοίων του στις χώρες τους και η άμεση απελευθέρωση των πλοίων.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Τουρκία «επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την εν λόγω επίθεση».

Νταβούτογλου: Πειρατεία η ισραηλινή επίθεση

«Πειρατεία» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και τόνισε ότι η Τουρκία έχει την αναγκαία δύναμη να «υπερασπιστεί μέχρι τέλους» τα δικαιώματα των πολιτών της.

Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι «καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για μια τέτοια πειρατική δραστηριότητα κάποιας χώρας εναντίον πολιτών άλλων χωρών» και επεσήμανε ότι «είναι παράνομο και το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον της Γάζας. Δεν έχει καμία νομιμότητα από διεθνή άποψη».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «εμείς θα προβούμε σε όλα τα αναγκαία βήματα. Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει προνόμια. Οι πολίτες μας να είναι ήσυχοι. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους. Έχουμε τη δύναμη αυτή».

Ο κ. Νταβούογλου είπε ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών είναι σε επικοινωνία με τις 32 χώρες, πολίτες των οποίων είναι μεταξύ των επιβατών των πλοίων της νηοπομπής και σημείωσε πως «πρόκειται για στάση εναντίον δραστηριότητας της διεθνούς κοινότητας, με εκπροσώπους από 32 χώρες».

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ.


Ανάκληση πρεσβευτή Τουρκίας στο Τελ Αβίβ

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, στο Τελ Αβίβ, Ογούζ Τσελίκκολ, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή».

Το πρακτορείο μετάδωσε επίσης και την πληροφορία περί τουρκικής έκκλησης για έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Ισραήλ στην Τουρκία

Πλήθος κόσμου άρχισε από τις ένδεκα το πρωί να συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για διαμαρτυρία εναντίον του Ισραήλ.

Από το πρωί πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το γενικό προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Ταξίμ. Η συγκέντρωση του κόσμου στην πλατεία συνεχίζεται.

Αντιισραηλινές συγκεντρώσεις έγιναν σε και σε άλλα σημεία της Τουρκίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβευτική κατοικία του Ισραήλ στην Άγκυρα. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ κάλεσε τον τουρκικό λαό σε ψυχραιμία, ζητώντας «να μην υπάρξει αντίδραση εναντίον των εβραϊκής καταγωγής πολιτών της Τουρκίας».

Γκιουλ: «Διεθνής τραγωδία οι περιορισμοί εναντίον της Γάζας»

«Το Ισραήλ έχει πλήξει τη διεθνή δημόσια συνείδηση», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος εκφράζει την «ευχή, κύκλοι συνετοί στην ισραηλινή πολιτική και το κράτος του Ισραήλ να τερματίσουν την πορεία αυτή».

Ο κ. Γκιουλ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την «παράβλεψη της ζωής άμαχων ανθρώπων, που προσπαθούσαν να μεταφέρουν βοήθεια στον λαό της Γάζας» και τονίζει ότι «το Ισραήλ, με την πολιτική του αυτή, απομονώνει το λαό του από τον υπόλοιπο κόσμο και δυσχεραίνει τη διαδικασία ειρήνης, η οποία είναι η εγγύηση και του δικού του μέλλοντος».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει, επίσης, ότι «οι περιορισμοί εναντίον της Γάζας, στην πραγματικότητα δεν είναι υπόθεση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αλλά μια μεγάλη διεθνής ανθρώπινη τραγωδία».

Στη Νέα Υόρκη ο Νταβούτογλου, διέκοψε την επίσκεψή του στη Χιλή ο Ερντογάν

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από τη Βραζιλία όπου βρισκόταν, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουρκικό αίτημα περί έκτακτης σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Νταβούτογλου επρόκειτο να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική ηγεσία. Αντ' αυτού πηγαίνει στη Νέα Υόρκη.

Διακόπτοντας την επίσκεψή του στη Χιλή, επιστρέφει σήμερα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σοβαρή και απαράδεκτη χαρακτήρισε η επίθεση των Ισραηλινών»

Η αιματηρή επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων κατά του «στολίσκου της ελευθερίας» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους από το Ισραήλ Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας, «ήταν σοβαρή και απαράδεκτη» ανέφερε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. «Η Τουρκία θα πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών της που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου» ...

    Όπως,

    1) Η απόσυρση του Τουρκικού στρατού από την Δημοκρατία της Κύπρου.
    2) Η επιστροφή των προσφύγων Ελληνικυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την επιστροφή των περιουσιών στους δικαιούχους και την διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
    3) Να ανοίξει όλα τα λιμάνια της για τα πλοία της Κυπριακής δημοκρατίας και να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος την δημοκρατία της Κύπρου.
    4) Να αποδοθούν στους νόμιμους δικαιούχους όλες οι κατασχεθείσες περιουσίες των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.
    5) Να επαναπατρίσει το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων εποίκων από το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής δημοκρατίας.

    ... αλλά όπως λένε και στο Ηνωμένο Βασίλειο: Monkey see, Monkey do. Η αλλιώς, ας σταματήσει η Τουρκία να αντιγράφει το Ισραήλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.