Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Σκοτώθηκε υπαρχηγός των Ταλιμπάν



AFP, AP, Reuters

KΑΜΠΟΥΛ. Η πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) ανακοίνωσε χθες ότι εξόντωσε τον Χατζί Αμίρ, υπαρχηγό των Ταλιμπάν στην επαρχία Κανταχάρ. Σύμφωνα με τη Συμμαχία, ο Αμίρ, αλλά και πολλοί ακόμη αντάρτες, σκοτώθηκαν σε «χειρουργικό αεροπορικό βομβαρδισμό». Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για ευρεία επιχείρηση κατάληψης της Κανταχάρ -γενέτειρα του κινήματος των Ταλιμπάν- και, ως εκ τούτου, ο θάνατος του Αμίρ θεωρείται σημαντικό πλήγμα για τους εξτρεμιστές αντάρτες. Ο Αμίρ είχε συλληφθεί και φυλακιστεί στο παρελθόν, αλλά δραπέτευσε το 2008 και έκτοτε συντόνιζε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών και νατοϊκών στόχων.

Στο μεταξύ, η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αύριο και μεθαύριο την παραδοσιακή «ειρηνευτική συνέλευση των φυλάρχων» (τζίργκα), την οποία έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι. Στην τζίργκα αναμένεται να προσέλθουν πάνω από 1.300 φύλαρχοι, οπλαρχηγοί και «δημογέροντες», από ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και 300 περίπου γυναίκες. Πολλοί από τους συμμετέχοντες διατηρούν δεσμούς με τους Ταλιμπάν ή διάκεινται θετικά απέναντί τους. Τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για τις συνομιλίες είναι δρακόντεια, καθώς έχουν στηθεί τέσσερις περίμετροι ασφαλείας γύρω από την Καμπούλ, ενώ ελάχιστοι μπορούν να πλησιάσουν στη μεγάλη σκηνή που έχει στηθεί για να φιλοξενήσει το γεγονός.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.