Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Πρόοδος στις σχέσεις Πεκίνου - Τόκιο


Με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, οι δύο γείτονες αναζητούν τρόπους αποφυγής μεταξύ τους εντάσεων

Reuters, A.P., AFP


Καμία μεταστροφή δεν παρατηρήθηκε στην ήπια στάση της Κίνας ως προς τη Βόρεια Κορέα μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής Κίνας - Κορέας - Ιαπωνίας το Σαββατοκύριακο, παρά τις προσπάθειες της Σεούλ και του Τόκιο να πείσουν το Πεκίνο να φανεί σκληρό με την απομονωμένη σύμμαχό του. Αντίθετα, πρόοδος σημειώθηκε στις σχέσεις Κίνας -Ιαπωνίας, καθώς οι δύο ασιατικοί γείτονες αναζητούν τρόπους αποφυγής των μεταξύ τους εντάσεων.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιούκιο Χατογιάμα, στο Τόκιο, περιλαμβάνεται η καθιέρωση γραμμής έκτακτης επικοινωνίας μεταξύ των επιτελείων ναυτικού της Κίνας και της Ιαπωνίας, αλλά και η έναρξη συνομιλιών για την από κοινού εκμετάλλευση συνοριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


«Πρέπει να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς διαχείρισης θαλάσσιων κρίσεων και να αποφύγουμε τον ανταγωνισμό και τις συγκρούσεις» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. «Είπα στον πρωθυπουργό Γουέν ότι η Ιαπωνία ανησυχεί για τις κινεζικές δραστηριότητες» δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων σε διεθνή ύδατα ανοικτά της ιαπωνικής νήσου Οκινάουα τον Απρίλιο. Το Πεκίνο είχε ισχυριστεί ότι τα πλοία πραγματοποιούσαν ασκήσεις απολύτως εντός των ορίων της νομιμότητας. Επίσης τον Απρίλιο, κινεζικό ελικόπτερο έφθασε σε απόσταση 90 μέτρων από ιαπωνικό πλοίο ηλεκτρονικής κατασκοπείας, στη διάρκεια κινεζικών ναυτικών ασκήσεων.

Οι σινοϊαπωνικές συμφωνίες του 2008 για κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας δεν έχουν εφαρμοστεί, καθώς οι σχετικές συνομιλίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τώρα να επισπεύσουν.

Η επίσκεψη του Γουέν στην Ιαπωνία, που άρχισε την Κυριακή, δεν επέφερε καμία αλλαγή στην κινεζική στάση απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Το Τόκιο έχει συνταχθεί με τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον, ζητώντας την τιμωρία της Βόρειας Κορέας για τη βύθιση της βορειοκορεατικής κορβέτας Τσεονάν, στις 26 Μαρτίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 46 Νοτιοκορεάτες ναύτες.

Χθες έφθασαν στη Σεούλ Ρώσοι ειδικοί, προκειμένου να εξετάσουν το ναυάγιο της Τσεονάν και τα πειστήρια που συνδέουν το ναυάγιο με τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, η Νότια Κορέα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών καθώς και επιθετικών ελικοπτέρων, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Tο Σάββατο, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ, είπε στους ηγέτες της Κίνας και της Ιαπωνίας ότι η χώρα του δεν φοβάται τον πόλεμο, αλλά δεν τον ε5πιθυμεί. Αύριο διεξάγονται κρίσιμες εκλογές στη Νότια Κορέα για την ανάδειξη σχεδόν 4.000 δημάρχων, κυβερνητών και αντιπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.