Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ερντογάν: «Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στα διεθνή ύδατα»



Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν καταγγέλλει το Ισραήλ για κρατική τρομοκρατία, ενώ υπογραμμίζει ότι τα πλοία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και όχι όπλα.

Λόγο για «κρατική τρομοκρατία» έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο στη Χιλή και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα θέσει το όλο θέμα της ισραηλινής επίθεσης και στο ΝΑΤΟ.

«Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στα διεθνή ύδατα και με τρόπο που ποδοπατήθηκε το διεθνές δίκαιο και δολοφονήθηκαν πολλοί άοπλοι», είπε ο κ. Ερντογάν και επεσήμανε ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και ως προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε έκκληση για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «πρόκειται για γεγονός που συνέβη σε διεθνή ύδατα και ως εκ τούτου θα το θέσουμε και στο ΝΑΤΟ. Ήδη ενημερώνεται σχετικά το Γενικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ».


Ο κ. Ερντογάν είπε ότι τα πλοία ήταν φορτωμένα με υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας και αναφερόμενος στα όσα δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι περί ύπαρξης όπλων, είπε ότι «είναι ψέμα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το φορτίο των πλοίων είχε ελεγχθεί προτού αυτά ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη και τόνισε ότι «κατά την επίθεση, τα πλοία είχαν υψώσει λευκή σημαία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν θα κινηθούμε με βάση τα συναισθήματά μας, αλλά δεν μπορεί στο σημείο αυτό να νοηθεί ανθρωπισμός, δίχως συναίσθημα. Απλώς θα διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «έχουν αιχμαλωτιστεί πλοία μας μαζί με το πλήρωμα και την ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν και αυτή τη στιγμή προέχει η άμεση επιστροφή τους».

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέκρελ, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «έχει σημασία η στάση της ΕΕ στο θέμα του Ισραήλ, το οποίο δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις εκατοντάδες αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επικρίσεις από την τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση

«Καμία δικαιολογία δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ισραηλινή επίθεση», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στη ισραηλινή επίθεση στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Η απάνθρωπη επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις προς τα τουρκικά πλοία που μεταφέρουν υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ήταν απαράδεκτη», δήλωσε ο κ. Κιλιτσντάρογλου μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στην Αγκυρα.

Ο κ. Κιλιτσντάργλου στήριξε την πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα και εξέφρασε ακόμη την υποστήριξη του κόμματος του στην ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την θετική κίνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε ότι συμμερίζεται τις δίκαιες αντιδράσεις της μουσουλμανικής κοινότητας, αλλά προειδοποίησε ότι όλοι πρέπει να προσέχουν τις προβοκάτσιες, όταν εκφράζουν τις αντιδράσεις τους.

«Σοβαρή και απαράδεκτη χαρακτήρισε η επίθεση των Ισραηλινών»

Η αιματηρή επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων κατά του «στολίσκου της ελευθερίας» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους από το Ισραήλ Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας, «ήταν σοβαρή και απαράδεκτη» ανέφερε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.