Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

H Iαπωνία γυρίζει πάλι σελίδα


Mετά την παραίτηση του πρωθυπουργού γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις του!

The Guardian


Η Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμη περίοδο αβεβαιότητας, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιουκίο Χατογιάμα. Ο τέταρτος στη σειρά πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο οποίος εγκαταλείπει τον θώκο πριν συμπληρώσει χρόνο στο αξίωμα, αποχώρησε επειδή απέτυχε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις περί σαρωτικών αλλαγών στο εσωτερικό και ανατροπής στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Μαζί του παραιτήθηκε και ο ισχυρός γραμματέας του κόμματος Ιτσίρο Οζάουα, αρχιτέκτονας της περσινής εκλογικής νίκης, εν μέσω κατηγοριών ότι εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο.

«Μετά τις εκλογές, προσπάθησα να αλλάξω πολιτική, ώστε ο κύριος φορέας της να είναι ο λαός της Ιαπωνίας», είπε ο Χατογιάμα απευθυνόμενος στο κόμμα του, την Τετάρτη.

Αν και είχε κάποιες επιτυχίες στη μεταβίβαση εξουσιών από τους γραφειοκράτες στους πολιτικούς, ο Χατογιάμα ομολόγησε ότι απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς του στην οικονομία και κυρίως αναφορικά με την τύχη της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη νήσο Οκινάουα.


Στην πραγματικότητα, η τύχη του σφραγίστηκε μετά την απόφασή του, την περασμένη εβδομάδα, να ανακαλέσει την προεκλογική του υπόσχεση για απομάκρυνση της αμερικανικής βάσης από την Οκινάουα – μια κίνηση που ήλπιζε ότι θα επιδείξει την αποφασιστικότητά του να δώσει τέλος στην υποταγή της Ιαπωνίας στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, η αμερικανική αδιαλλαξία και η απουσία εναλλακτικής τοποθεσίας τον υποχρέωσαν να αποδεχθεί μια συμφωνία του 2006 για τη μεταφορά της βάσης από το κέντρο της πόλης στη βόρεια ακτή της νήσου.

Αυτή η αλλαγή εξόργισε πολιτικούς και κατοίκους στη νήσο Οκινάουα, που τον κατηγόρησαν για προδοσία, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η δημοτικότητά του στο 17% σε σύγκριση με το 70% που απολάμβανε τον Σεπτέμβριο, όταν ανέλαβε την εξουσία.

Ο 63χρονος Χατογιάμα δικαιολογήθηκε ότι η σημασία της διατήρησης μιας ισχυρής αμερικανικής συμμαχίας, εν όψει μιας ανερχόμενης Κίνας και της αστάθειας στην κορεατική χερσόνησο, τον υποχρέωσαν να συνταχθεί με τις αμερικανικές απαιτήσεις.

Η κυβέρνηση μπορεί τουλάχιστον να ανασάνει από το γεγονός ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), αντιμέτωπο με εσωτερικές έριδες, είναι απίθανο να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις εκλογές του Ιουλίου για την Ανω Βουλή.

Αν και έχουν άνετη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, οι Δημοκρατικοί έπρεπε να σχηματίσουν συνασπισμό με το Νέο Λαϊκό Κόμμα και το αριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στην Ανω Βουλή και να διευκολύνουν την έγκριση σημαντικών νομοσχεδίων.

Ο συνασπισμός άρχισε να παραπαίει, την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Χατογιάμα απομάκρυνε την ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών Μιζούχο Φουκουσίμα, επειδή αρνήθηκε να συνυπογράψει τη συμφωνία για την αμερικανική βάση. Η επακόλουθη απόφαση του κόμματός της να εγκαταλείψει την κυβέρνηση οδήγησε κορυφαία στελέχη του κόμματος να πιέσουν τον Χατογιάμα να παραιτηθεί.

Ο νέος ηγέτης


Ο Ναότο Καν είναι –από την Παρασκευή– ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, αλλά και ο νέος ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Ο 63χρονος πολιτικός, ο οποίος εκτελούσε χρέη υπουργού Οικονομικών, άρχισε την πολιτική του καριέρα ως ακτιβιστής στη δεκαετία του 1970 και εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1980. Εγινε γνωστός στη δεκαετία του 1990, όταν ως υπουργός Υγείας πίεσε την τότε κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει σκάνδαλο με μεταγγίσεις αίματος μολυσμένου από τον ιό του έιτζ. Ο κ. Καν θεωρείται ειλικρινής πολιτικός, δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.