Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011
Οι 18 δραματικές μέρες που έριξαν τον Μουμπάρακ
Την εξουσία στην Αίγυπτο ανέλαβε ο στρατός που συνέβαλε καθοριστικά στην ανατροπή
Μόλις 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων χρειάστηκαν οι Αιγύπτιοι για να εκδιώξουν τον επί 30 χρόνια δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, λιγότερες και από τις 23 ημέρες που διήρκεσε η εξέγερση για την ανατροπή του Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλι τον Ιανουάριο στην Τυνησία. Από την Παρασκευή το απόγευμα, την εξουσία στην Αίγυπτο ανέλαβε ο στρατός, με επικεφαλής τον μέχρι τώρα υπουργό Αμυνας Χουσεΐν Τανταουί.
Ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ μετέβη με την οικογένειά του στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού πρώτα είχε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία. Το διάγγελμά του, το βράδυ της Πέμπτης, στο οποίο οι πάντες περίμεναν ότι θα ανακοίνωνε την παραίτησή του, υπήρξε μνημείο αδιαφορίας για την πραγματικότητα και απόδειξη αμετανόητου πείσματος.
Οι αόριστες υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, η θλίψη για τους νεκρούς που οι δικές του δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν και η υπενθύμιση του ένδοξου παρελθόντος του ως αξιωματικού του στρατού δεν άμβλυναν τον θυμό των Αιγυπτίων που παρακολουθούσαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ακούγοντας το διάγγελμα της Πέμπτης, μερικοί διαδηλωτές κράδαιναν απειλητικά τα παπούτσια τους, σημάδι ότι επρόκειτο να ακολουθήσει η ημέρα της μεγάλης οργής.
Οπερ και εγένετο. Μετά την προσευχή της Παρασκευής, λαοθάλασσα κατέκλυσε όχι μόνο την πλατεία Ταχρίρ αλλά και τον χώρο γύρω από το μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης και -για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια- τον χώρο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στην Ηλιούπολη του Καΐρου.
Η ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ είναι εξέλιξη ιστορικής εμβέλειας, με συνέπειες που θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από τα σύνορα της Αιγύπτου, της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας, μιας χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αραβικό κόσμο. Ενδεικτική σχετικά με το τι διακυβεύεται ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνθήκη ειρήνης Ισραήλ-Αιγύπτου, ακρογωνιαίος λίθος του στάτους κβο στη Μέση Ανατολή, θα συνεχίσει να ισχύει και μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Το καθεστώς Μουμπάρακ, βασισμένο στην παντοδυναμία των υπηρεσιών ασφαλείας, κατέρρευσε με τις διαδηλώσεις της νέας γενιάς που αποτίναξε τον φόβο και κάλεσε τον κόσμο στην πρώτη διαδήλωση, στις 25 Ιανουαρίου.
Μετά τις πρώτες δραματικές ημέρες της πολυαίμακτης καταστολής, την τήρηση της τάξης ανέλαβε ο στρατός και οι ίδιοι οι διαδηλωτές. Μέχρι την Παρασκευή, ο στρατός είχε εκπληρώσει τις προσδοκίες των εξεγερμένων, αρνούμενος να πυροβολήσει εναντίον του πλήθους και φθάνοντας στην καθοριστική απόφαση της ανατροπής του Χόσνι Μουμπάρακ. Ποιες διαβουλεύσεις, ποιες σκέψεις και ποιες δυνάμεις οδήγησαν τον στρατό να υπερβεί τους εσωτερικούς διχασμούς και τους πολυήμερους δισταγμούς του είναι ένα ερώτημα για τους ιστορικούς του μέλλοντος.
Ανάμεσα σε δάκρυα χαράς και πανηγυρισμούς, οι εξεγερμένοι γνώριζαν πολύ καλά ότι η ανατροπή του Μουμπάρακ είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία απαλλαγής της χώρας από τον καταπιεστικό και διεφθαρμένο μηχανισμό του. Και δεν μπορούσαν παρά να ελπίζουν ότι ο στρατός, που αποτελεί τμήμα του παλαιού καθεστώτος, δεν θα εκμεταλλευθεί την αυξημένη του εξουσία αλλά θα αρκεστεί στον ρόλο του εγγυητή μιας ομαλής μετάβασης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100058_13/02/2011_432498
(13-02-2011)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.