Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ματωμένες «ημέρες οργής» και στη Λιβύη

Hμερομηνία: 20-02-11
Τουλάχιστον 84 νεκροί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε πέντε πόλεις

The New York Times


Οι εστίες της αραβικής εξέγερσης φέρονται να έχουν εξαπλωθεί στη Λιβύη, απειλώντας το μακροβιότερο καθεστώς της ευρύτερης περιοχής, αυτό του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Δύο, μάλιστα, αντικαθεστωτικές οργανώσεις που εδρεύουν στην Ευρώπη, υποστήριζαν το βράδυ της Παρασκευής ότι η πόλη Αλ Μπέιντα στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, «Human Rights Watch», επέμενε ότι οι διαδηλώσεις κατά του συνταγματάρχη Καντάφι που ξεκίνησαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης και κορυφώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε πέντε, τουλάχιστον, πόλεις της χώρας, κατέληξαν σε λουτρά αίματος. Επικαλούμενη κύκλους εντός Λιβύης, η διεθνής οργάνωση ανέφερε ότι τουλάχιστον 84 άνθρωποι έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια «βάναυσων επιθέσεων» των δυνάμεων ασφαλείας στη Βεγγάζη, την Αλ Μπέιντα, τη Ζεντάν, την Ντέρνα και την Αντζαμπίγια. Η πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών, ωστόσο, θεωρεί ότι τα βασικά αίτια της δυσφορίας σημαντικής μερίδας των πολιτών είναι ως επί το πλείστον οικονομικά και εκτιμά πως ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας παρέχει στο καθεστώς Καντάφι τη δυνατότητα λήψης φιλολαϊκών μέτρων.

Το απόγευμα της Παρασκευής, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που συμμετείχε σε κηδείες θυμάτων των ταραχών των προηγούμενων ημερών στη Βεγγάζη. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, μάλιστα, επιβεβαίωνε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ρόιτερς, ότι ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι και πρώην ποδοσφαιριστής, μεταξύ άλλων της ιταλικής Περούτζια, Σαάντι ανέλαβε δήμαρχος της Βεγγάζης με πρωταρχικό στόχο «την προστασία των πολιτών». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο συνταγματάρχης Καντάφι είχε κάνει μια σύντομη, δημόσια εμφάνιση στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, όπου φέρεται να έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από εκατοντάδες υποστηρικτές του. Ο συνταγματάρχης Καντάφι, εντούτοις, απέφυγε να τοποθετηθεί επί των ταραχών, ενώ τα απολύτως ελεγχόμενα από το καθεστώς μίντια της Λιβύης δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στις διαδηλώσεις ή τους νεκρούς.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, εξόριστοι αντικαθεστωτικοί υποστήριζαν ότι η συμμετοχή στην «Ημέρα της Οργής» που διοργανώθηκε, όπως ακριβώς και στη γειτονική Αίγυπτο, μέσω Facebook και Twitter ήταν μαζική. Το «Human Rights Watch», παράλληλα, επέμενε ότι η «βαρβαρότητα με την οποία το καθεστώς επιχείρησε να καταπνίξει τις εκδηλώσεις κατά του συνταγματάρχη Καντάφι το απόγευμα της Πέμπτης ήταν άνευ προηγουμένου. Είναι, βέβαια, γεγονός πως τα γεγονότα της Πέμπτης εξακολουθεί να καλύπτει πέπλο μυστηρίου, δεδομένου ότι η επιβεβαίωση των πληροφοριών του «Human Rights Watch» και άλλων διεθνών οργανισμών είναι πρακτικά αδύνατη. Το πλήθος των καταγγελιών, ωστόσο, περί χρήσης πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας αφήνει λίγα περιθώρια αμφιβολίας ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε μέσο προκειμένου να μην έχει τύχη ανάλογη με εκείνη του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι σπίθες της εξέγερσης, πάντως, φαίνονταν να είχαν αφήσει ανέγγιχτη την πρωτεύουσα, Τρίπολη. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν προχθές το μεσημέρι ότι η κίνηση των αυτοκινήτων ήταν ως συνήθως πυκνή, τα καταστήματα ανοικτά, όπως και οι τράπεζες. Εντούτοις, ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού κινήματος, «Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Λιβύης», Μοχάμεντ Αλ Αμπντελά, ισχυριζόταν ότι οι δρόμοι που οδηγούν στο κέντρο της Τρίπολης ήταν κλειστοί και ότι οι αρχές προειδοποιούσαν με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όσους επιχειρήσουν να διαδηλώσουν κατά του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι ανέλαβε την εξουσία έπειτα από ένα αναίμακτο πραξικόπημα το 1969. Ο ίδιος δεν κατέχει κάποιο επίσημο αξίωμα και έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι αρκείται στον τίτλο του «επικεφαλής της επανάστασης». Η εξουσία του στηρίζεται στη λατρεία της προσωπικότητάς του, στο αχανές δίκτυο διασυνδέσεων με τις τοπικές φυλές και φυσικά από τα κέρδη που αποφέρει η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100035_20/02/2011_433376

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.