Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η αμερικανική άμυνα τον 21ο αιώνα

Hμερομηνία 20-02-11

Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα πρόσφατη διάλεξη του Κινέζου ειδικού των αμυντικών θεμάτων Ντίνγκλι Σεν, με θέμα το μέλλον του πολέμου. Οχι, ο κ. Σεν δεν έκανε λόγο για το απατηλό κινεζικό όνειρο δημιουργίας μεγάλου στόλου ανοιχτής θάλασσας, που θα διεκδικήσει τα γεωπολιτικά πρωτεία από τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αντίθετα, ο Κινέζος ειδικός μίλησε για το πόσο ξεπερασμένα είναι σήμερα τα συμβατικά στρατιωτικά μέσα σε ξηρά και θάλασσα, απέναντι στα νέα συστήματα και μέσα πολέμου, που θα περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές «κυβερνο-επιθέσεις», διαστημικά όπλα, λέιζερ, ηχητικά πυροβόλα και άλλα οπλικά συστήματα κατευθυνόμενων μικροκυμάτων.

Ο κ. Σεν, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Φουντάν, αντιτίθεται στις εκτιμήσεις πολλών Κινέζων ειδικών που ζητούν από το Πεκίνο να ασπασθεί τις θέσεις του Αμερικανού θεωρητικού της θαλάσσιας ισχύος του 19ου αιώνα, Αλφρεντ Θέγερ Μαχάν. Ο Μαχάν είναι παρωχημένος, λέει ο κ. Σεν: «Με οπλικό σύστημα λέιζερ, που θα εκτοξεύεται από το Διάστημα, κάθε πλοίο επιφάνειας μπορεί να καταστραφεί. Το μέλλον της Κίνας δεν βρίσκεται στη ναυπήγηση στόλων αεροπλανοφόρων, αλλά στα προηγμένα οπλικά συστήματα, που θα επηρεάζουν τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων του εχθρού».

Τα σχόλια του Κινέζου πανεπιστημιακού αποκαλύπτουν υπαρκτή τάση, που δεν διαφαίνεται όμως, στη διεξαγωγή του πολέμου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η ίδια η φύση του πολέμου πλησιάζει σε ένα ακόμη σημείο καμπής, χάρη στην επικράτηση νέων τεχνολογικών μέσων. Οπως ακριβώς το μπαρούτι, τα κανόνια, τα αεροπλάνα, οι πύραυλοι και τα πυρηνικά όπλα μετέβαλαν τη μορφή της μάχης, έτσι θα κάνει και η νέα γενιά οπλικών συστημάτων που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο των δοκιμών, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Κίνα, την Ινδία και σε άλλες τεχνολογικά προηγμένες χώρες.

Η επερχόμενη οπλική κούρσα βρίσκεται ήδη εδώ. Το 2010, η Κίνα έφθασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ σε αριθμό εκτοξεύσεων στο Διάστημα (15), η πρώτη φορά που κάποιο κράτος φθάνει τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Aviation Week, η συνήθως ειρηνική Ιαπωνία σχεδιάζει να προσαρμόσει όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας στο υπερσύγχρονο μαχητικό της αεροσκάφος.

Τα νέα δεδομένα στον χώρο της άμυνας αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά και στο Πεντάγωνο της Ουάσιγκτον. Το Ναυτικό και η Αεροπορία αναπτύσσουν οπλικά συστήματα, που αξιοποιούν κάθε επιστημονικό τέχνασμα. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα που αλίευσα από αμυντικές επιθεωρήσεις:

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, για παράδειγμα, διαθέτει «Διεύθυνση Κατευθυνόμενης Ενέργειας». Αν νομίζετε ότι τα «όπλα ακτίνων» ανήκουν αποκλειστικά στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, ακούστε πώς παρουσιάζει η υπηρεσία τις ακτίνες γάμα, τα λέιζερ, τα μικροκύματα και άλλα συστήματα: «Η ενίσχυση και ο εντοπισμός τέτοιων κυμάτων μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα ενεργειακά φαινόμενα, ικανά να αποτελέσουν τη βάση νέας κατηγορίας αποτελεσματικών οπλικών συστημάτων».

Το πολεμικό ναυτικό διαθέτει την «Επίδειξη Ναυτικού Λέιζερ», πειραματικό σχέδιο, με στόχο την κατασκευή πυροβόλου λέιζερ για χρήση σε πολεμικά πλοία μέχρι το 2014. Αν και οι πρώτες θαλάσσιες δοκιμές του συστήματος αναβλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο λόγω δυσλειτουργίας, τα πειράματα θα συνεχισθούν. Ανάλογη πολιτική ακολουθεί και η Πολεμική Αεροπορία, της οποίας οι δοκιμές συστήματος ιπτάμενου χημικού λέιζερ, ισχύος ενός μεγαβάτ, απέτυχαν τον περασμένο Οκτώβριο. Η Αεροπορία είχε προβεί και σε άλλο πείραμα τον περασμένο μήνα, που αφορούσε τον βομβαρδισμό υπολογιστών με ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, για να διαπιστωθεί πότε θα έπαυαν να λειτουργούν. Στόχος του πειράματος, σύμφωνα με τον συντάκτη του περιοδικού «Wired» Σπένσερ Ακερμαν, ήταν «να μάθουμε πώς να καταστρέψουμε τα ηλεκτρονικά του άλλου, προστατεύοντας τα δικά μας».

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ακόμη και όταν το Πεντάγωνο κοιτά προς το μέλλον, οι επιτελείς απαιτούν τη συνέχιση χρηματοδότησης και κατασκευής συμβατικών, παραδοσιακών οπλικών συστημάτων, όπως τα δαπανηρά αεροπλανοφόρα,που σύντομα θα καταστούν ευάλωτα στα νέα όπλα. Είναι λες και το Πεντάγωνο προσπαθεί να μοιάσει στην ΙΒΜ, που επιμένει στην κατασκευή γιγάντιων μονάδων υπολογιστών, ενώ προσπαθεί να εμφανισθεί ως καινοτόμος εταιρεία.

Ο γρίφος που αντιμετωπίζουμε για το μέλλον αφορά τον τρόπο, με τον οποίο οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευτούν την υπεροπλία τους σε παραδοσιακά οπλικά συστήματα, όπως τα αεροπλανοφόρα και οι στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο, με τις επιταγές της σύγχρονης αμυντικής ισχύος.

Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση που βρέθηκαν οι σιδηροδρομικές εταιρείες την εποχή της εμφάνισης του αεροσκάφους ή ενός ραδιοφωνικού δικτύου, που προσπαθεί να διαφυλάξει τη θέση του στην εποχή της τηλεόρασης.

Επιστρέφω τώρα στον Κινέζο αναλυτή, τον κ. Σεν, που δηλώνει ότι είναι ευγνώμων στις ΗΠΑ για τις τεράστιες δαπάνες τους για την προστασία των θαλάσσιων οδών, στις οποίες βασίζεται η επιτυχία του κινεζικού εμπορίου. Αντί, όμως, να ανταγωνισθεί τις ΗΠΑ κατασκευάζοντας πλοία και άρματα μάχης, ο κ. Σεν λέει ότι η Κίνα θα έπρεπε να δώσει έμφαση σε οπλικά συστήματα, ικανά να αχρηστεύσουν τα παραπάνω όπλα.

Παρότι είναι αδύνατον να «πάψουμε να πολεμάμε τον προηγούμενο πόλεμο», όταν τα όπλα δεν έχουν σιγήσει ακόμη στα πεδία μαχών του, η ώρα είναι κατάλληλη να εξετάσουμε σοβαρά την αποτελεσματικότητα των σημερινών μας αμυντικών συστημάτων και την ικανότητά μας να χρηματοδοτήσουμε την επόμενη γενιά όπλων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_20/02/2011_433365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.