AP, Reuters, AFP
ΚΑΪΡΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έγινε χθες ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Αίγυπτο στην μετά Μουμπάρακ εποχή, ενώ στο Κάιρο βρέθηκε και ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς. Η αιγυπτιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του εκδιωχθέντος δικτάτορα Μουμπάρακ, ενώ αντικρουόμενες ήταν οι πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και ένταξης εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι πρώιμες οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού που είδαν το φως της δημοσιότητας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, με λεπτομερείς καταλόγους υπουργών προερχόμενων από πολλά ρεύματα της αντιπολίτευσης, πλην της μουσουλμανικής αδελφότητας.
Καθώς η ζωή στην Αίγυπτο επιστρέφει σταδιακά στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε χθες το πρώτο βήμα να απαντήσει στις απαιτήσεις των εξεγερμένων για οικονομική κάθαρση. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ, της συζύγου του, των δύο γιων του και των συζύγων τους, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ανάλογα αιτήματα για την περιουσία Μουμπάρακ στο εξωτερικό.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ, που έχει καταφύγει στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ ανακοίνωσε ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι αρχές της Ελβετίας δήλωσαν ότι έχουν παγώσει «δεκάδες εκατομμύρια» σε λογαριασμούς που φέρεται ότι ανήκουν στην οικογένεια Μουμπάρακ και στην οικογένεια του εκδιωχθέντος Τυνήσιου Μπεν Αλι.
Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων της δεκαετίας του ’90 ήταν συνυφασμένη με εκτεταμένη διαφθορά, καθώς επενδυτές προσκείμενοι στο καθεστώς αγόραζαν περιουσιακά στοιχεία σε συμφέρουσες τιμές, προσφέροντας ανάλογα ανταλλάγματα στα ηγετικά κλιμάκια του καθεστώτος. Παράλληλα, η Αίγυπτος ετοιμάζεται να ζητήσει τη διαγραφή του χρέους της από τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοίνωσε ανεπισήμως η αντιπροσωπεία της Ε. Ε. στο Κάιρο. Λίγα πράγματα έγιναν γνωστά σε σχέση με τις επαφές που είχαν χθες στην Αίγυπτο οι Κάμερον και Μπερνς. «Το ενθαρρυντικό είναι ότι εδώ δεν εξεγέρθηκαν εξτρεμιστές αλλά απλοί άνθρωποι που ζητούσαν τις ίδιες ελευθερίες που απολαμβάνουμε και στη Βρετανία» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που συναντήθηκε με τον επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού καθεστώτος, στρατάρχη Τανταουί. Παράλληλα, την εξεγερμένη Τυνησία επισκέφθηκε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος αυτή την περίοδο προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης, και συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκανουτσί. Ο Γκανουτσί εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη διεθνή στήριξη της τυνησιακής μεταπολίτευσης.
«Οχι» ξανά υποψήφιος
Το ντόμινο εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο οδήγησε χθες έναν ακόμη μακρόβιο ηγέτη της περιοχής να ανακοινώσει ότι δεν θα ζητήσει νέα θητεία. Εκπρόσωπος του Ομάρ ελ Μπασίρ, που κυβερνά το Σουδάν από το 1989 ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει «ουδεμία σχέση» με τα όσα συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Στην Αίγυπτο την Κυριακή άνοιξαν ξανά οι τράπεζες, που παρέμεναν κλειστές από τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης, στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ οι αρχές της χώρας δήλωσαν πως το χρηματιστήριο θα ανοίξει ξανά μόνο όταν γίνει σαφές ότι το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί κανονικά. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα η αεροπορική εταιρεία Aegean ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεών της από και προς το Κάιρο τη θερινή περίοδο του 2011, με ισχύ από 27/03/2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.