Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Συνέδριο Εκτοπισμένων Ελλήνων




Αδούλωτη Κερύνεια και ΚΥΚΕΜ διοργάνωσαν το Συνέδριο Εκτοπισμένων Ελλήνων
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, στη Λευκωσία, το Παγκόσμιο Συνέδριο Εκτοπισμένων Ελλήνων. Το Συνέδριο διοργάνωσε το σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μίλησαν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ελβετία και τις ΗΠΑ. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι οι μηχανισμοί εθνικής ομογενοποίησης που εφάρμοσε το Τουρκικό κεμαλικό κράτος οικοδομήθηκαν πάνω σε γενοκτονίες εις βάρος του Ελληνικού στοιχείου, στον Πόντο στη Μικρά Ασία, στα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και την κατεχόμενη Κύπρο. Σε όλες τις περιπτώσεις η Τουρκία, η οποία εκμεταλλεύτηκε συγκυρίες και με ψεύτικες δικαιολογίες παραβίασε διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει. Παρά τη συστηματική ασυνέπεια της Τουρκίας, η Ελληνική πλευρά δεν ακολούθησε μία συστηματική στρατηγική που να καταγγέλλει διεθνώς την Τουρκία αλλά αντιθέτως αποδεχόταν την Τουρκική λογική των διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα αυτό να ενθαρρύνει την Τουρκία να δημιουργεί διαρκώς νέα τετελεσμένα.

Μέσα από το συνέδριο κατεδείχθη η ανάγκη να διεκδικήσει δυναμικά ο Ελληνισμός το διεθνές δίκαιο προκειμένου να βρει δικαίωση και να αναχαιτίσει τον Τουρκικό επεκτατισμό που προελαύνει σήμερα με τη μορφή του νεοθωμανισμού. Επίσης, στο συνέδριο συζητήθηκε και η προοπτική δημιουργίας της Ένωσης Εκτοπισμένων Ελλήνων, με μόνιμο χαρακτήρα, προκειμένου να συντονίσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τον αγώνα για αναγνώριση του θέματος της γενοκτονίας.

Το συνέδριο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός πολιτών και καθώς επίσης και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα κυκλοφορήσουν σύντομα και θα είναι στη διάθεση του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.