Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Συζήτηση για τη Συμφωνία Μακαρίου Ντενκτάς 1977





Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 8 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος του Εθνάρχου Μακαρίου του Γ΄ στη Λευκωσία με συμμετοχή της ΄Ενωσης Αγωνιστών Πάφου και της Αδούλωτης Κερύνειας, η εκδήλωση του Παγκύπριου Εθνικολαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΠΕΑΜ), για επανεξέταση της συμφωνίας Μακαρίου - Ντενκτάς του '77 και για το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Στον χαιρετισμό του η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ τόνισε δυο πολύ σημαντικά πράγματα: «Πρώτο, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακαρίος δεν αποδέκτηκε τη λεγόμενη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και δεύτερο, από το 1977 και μετά, η Τουρκία και το εδώ κατοχικό καθεστώς όχι μόνο δεν τήρησαν τη συμφωνία, αλλά και διέπραξαν τόσα πολλά και προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες, ώστε κατήργησαν οι ίδιοι την εν λόγω συμφωνία».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός της Αντίστασης κ. Μίκης Τεμβριώτης διεκήρυξε αποφασιστικά και με έμφαση ότι «δεν στηρίζουμε τους δυο ηγέτες, τις προτάσεις και τις συγκλίσεις τους και την διαδικασία της Γενεύης, που είναι ένα διπλό Μπούργκενστοκ», και ότι «πολλές φορές σηκωθήκαμε και είπαμε δεν θέλουμε την ομοσπονδία», διευκρινίζοντας ότι, «είπαμε ναι στην ομοσπονδία για να παγιώσουμε το όχι».


Οι κύριοι ομιλητές, κ. Λουκής Λουκαϊδης, δικηγόρος και πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ και ο κ. Χρίστος Ιακώβου, διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, τόνισαν με σαφήνεια ότι η αποδοχή της διζωνικής ομοσπονδίας, θα μπορούσε να αρθεί από την πολιτική ηγεσία και το '83, λόγω της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, και το 2004, λόγω του Δημοψηφίσματος.
Ο Πρόεδρος του ΠΕΑΜ κ. Υπέρμαχος Ηλιάδης εισάγοντας στο θέμα, παρουσίασε
ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, στα οποία ο ίδιος ο Εθνάρχης Μακάριος ερμηνεύει την συμφωνία του με τον Ντενκτάς και αποκλείει απόλυτα την λύση των δύο ζωνών
και των δύο κρατών, προοιωνίζει την αθέτηση της από την Τουρκία και θεσμοθετεί τον μακροχρόνιο αγώνα και την καταγγελία της Τουρκίας στα διεθνή βήματα.
Η εκδήλωση που τελούσε υπό την προστασία του Μακαριωτάτου, επιστεγάστηκε με ερωτήσεις - απαντήσεις.
Παρέστησαν Μητροπολίτες και άλλοι ιερωμένοι, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, αγωνιστές από του '55 και πλήθος λαού. Την συζήτηση συντόνισε ο Φιλόλογος - Συγγραφέας, Σάββας Παύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.