Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Υεμένη: Κατηγορίες κατά υπόπτων ως μελών της αλ Κάιντα

Δέκα ύποπτοι ως μέλη της αλ Κάιντα προσήχθησαν σε κρατικό δικαστήριο ασφαλείας στη Σαναά χθες Κυριακή όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί σχεδιασμού επιθέσεων εναντίον κρατικών εγκαταστάσεων και αξιωματούχων καθώς και εταιρειών ξένων συμφερόντων στην Υεμένη.

Οι 10 κατηγορούμενοι, από 20 έως 39 ετών, βρίσκονταν σε κλωβό στην πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στο οποίο και γύρω από το οποίο είχαν επιβληθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Εισαγγελείς είπαν ότι η ομάδα σχεδίαζε επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, ξένες εταιρείες και διπλωμάτες από το 2005 ως το 2010.

Δύο από τους κατηγορούμενους, ο Χισάμ Μουχάμαντ αλ Μουχάιγια και ο Ταλάλ Μουχάμαντ αλ Μασουάρι, υπήκοοι Υεμένης, φέρονται να είναι οι δράστες μιας βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία της Καναδικής πετρελαϊκής εταιρείας Nexen στη Σαναά το 2008. Η επίθεση εκείνη δεν είχε προκαλέσει τραυματισμούς.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η ομάδα σχεδίαζε επίσης επιθέσεις εναντίον αξιωματούχων του στρατού και της αστυνομίας.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να δηλώσουν ένοχοι ή αθώοι μετά την απαγγελία των κατηγοριών από τον αρχιεισαγγελέα Άλι αλ Σάμιτ, και ορισμένοι φώναζαν συνθήματα πίσω από τα σίδερα.

«Αυτό είναι Αμερικάνικο δικαστήριο. Είστε εχθροί του Αλλάχ και του Ισλάμ», φώναξε ο κατηγορούμενος Άχμαντ Μουχάμαντ Τάλχα στον πρόεδρο του δικαστηρίου Μουχσέιν Αλουάν.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν επίσης ότι η ομάδα προέβη στην απαγωγή του γιου ενός φυλάρχου στην πόλη-λιμάνι Χουντιέντα στην Ερυθρά Θάλασσα το 2009.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί σήμερα Δευτέρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (07-02-11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.