Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Γκιουλ στο Ιράν


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έφτασε σήμερα στην Τεχεράνη για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, με στόχο την περαιτέρω οικοδόμηση εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το Ιράν. Ο κ. Γκιουλ που συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία ειδικών περί τα οικονομικά έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Αύριο (Δευτέρα) ο κ. Γκιούλ θα συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι με τους οποίους θα συζητήσει διμερή θέματα και τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, περιλαμβανόμενης και της πολιτικής αλλαγής στην Αίγυπτο.

Την Τρίτη οι τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την τουριστική πόλη Ισφαχάν και την Τετάρτη την πόλη Ταμπρίζ στο βόρειοδυτικό τμήμα του Ιράν, όπου και αναμένεται να ανακοινωθεί η επέκταση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας και Ιράν.

Δηλώσεις για τα κατεχόμενα

«Δεν βρίσκω να υπάρχει κάποια ανωμαλία», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, απαντώντας χθες σε ερώτηση για τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων και την αντικατάσταση του «πρεσβευτή» της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός θα αποφασίσει το ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, προτού την αναχώρησή του για το Ιράν, ο κ. Γκιουλ απάντησε: «Πρώτα από όλα, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει θυσίες για την ενίσχυση και το ρίζωμα της ΤΔΒΚ, το ρίζωμα της δημοκρατίας, για να γίνει αυτάρκης η οικονομία της. Και είναι πάντα δίπλα στην ΤΔΒΚ από πολιτική και οικονομική άποψη».

Η Τουρκία καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες για την εξέλιξη των σχέσεων αυτών με τρόπο υγιή και την ενίσχυση του μέλλοντος της «ΤΔΒΚ», πρόσθεσε ο κ. Γκιουλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (13-02-11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.