Μετά την απόφαση για έκδοση στη Σουηδία
The New York Times
Το «πράσινο φως» για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες σεξουαλικών αδικημάτων, έδωσε την Πέμπτη δικαστήριο του Λονδίνου. Η νομική ομάδα του Ασάντζ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.
Ο δικαστής Ριντλ έκρινε ότι οι ισχυρισμοί εις βάρος του Ασάντζ δικαιολογούν την έκδοση και ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Σουηδία ισχύει. Πρόκειται για κρίσιμη καμπή στην τρίμηνη μάχη εναντίον αυτού που χαρακτηρίζεται από τον Ασάντζ, από τη νομική του ομάδα και από τους υποστηρικτές του συνωμοσία ώστε να σταματήσει η WikiLeaks να δημοσιεύει κρατικά και εταιρικά μυστικά. Η υπόθεση εκτυλίσσεται ενώ η WikiLeaks συνεχίζει τη δημοσίευση 250.000 εμπιστευτικών αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων.
Αντεκδίκηση
Οι υποστηρικτές της WikiLeaks, που θεωρούν ότι η υπόθεση εις βάρος του Ασάντζ αποτελεί αντεκδίκηση για τη δημοσίευση των τηλεγραφημάτων, έχουν κατακλύσει τις δικαστικές αίθουσες σε έξι συνεδριάσεις, φωνάζοντας «Τζούλιαν, σ’ αγαπάμε». Αρχικά το δικαστήριο είχε αρνηθεί να αφήσει τον Ασάντζ ελεύθερο με εγγύηση, με αποτέλεσμα την προσωρινή φυλάκισή του.
Οι Σουηδοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο 39χρονος Αυστραλός πρέπει να επιστρέψει στη Στοκχόλμη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες δύο γυναικών περί σεξουαλικής κακοποίησης. Κατά τη δρακόντεια σουηδική νομοθεσία περί σεξουαλικών εγκλημάτων, αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, μία κατηγορία παράνομης άσκησης πίεσης και μία κατηγορία βιασμού. Οι δύο εθελόντριες της WikiLeaks ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις τους ξεκίνησαν συναινετικά, αλλά εξελίχθηκαν σε μη συναινετικές.
Ο Ασάντζ ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες είναι «απίστευτα ψέματα» και έχει χαρακτηρίσει τη Σουηδία «Σαουδική Αραβία του φεμινισμού».
Ο δικαστής Ριντλ είπε ότι αν διεπράχθησαν αδικήματα στη Σουηδία, «το καλύτερο μέρος να εξετασθούν και να επανορθωθούν είναι το σουηδικό δικαστικό σύστημα».
Ο Ασάντζ αρνήθηκε, επίσης, τις κατηγορίες των σουηδικών αρχών ότι προτίμησε να φύγει από τη χώρα αντί να παραδοθεί στην αστυνομία. Είπε ότι έφυγε από τη χώρα με άδεια των αρχών, ενώ καταδίκασε τις διαρροές δύο εγγράφων της σουηδικής αστυνομίας, στα οποία περιγράφονται με εξονυχιστικές λεπτομέρειες οι κατηγορίες εις βάρος του.
Σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε από την έπαυλη όπου κατοικεί ως ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ο Ασάντζ συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε σε διαδήλωση στη Μελβούρνη της Αυστραλίας προχώρησε ακόμη περισσότερο, συγκρίνοντας τους αγώνες της WikiLeaks με τους αγώνες των μαύρων της Αμερικής για ίσα δικαιώματα τη δεκαετία του ’50, με το κίνημα για τον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ και με το φεμινιστικό και περιβαλλοντικό κίνημα. «Για τη γενιά του Iντερνετ», είπε, «αυτή είναι η δική μας πρόκληση, αυτή είναι η δική μας στιγμή».
Ο Ασάντζ έχει εκφράσει φόβους ότι ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σουηδία θα σημάνει νέα έκδοσή του στις ΗΠΑ και πιθανή κράτηση στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Πάντως, ένας από τους πρώην συνεργάτες του στη WikiLeaks, ο Ντάνιελ Ντόμσαϊτ Μπεργκ, υποστηρίζει ότι ο λόγος που αρνείται να πάει στη Σουηδία είναι πολύ πιο απλός. «Ο Ασάντζ δεν σκεφτόταν τις ΗΠΑ», είπε. «Φοβόταν ότι στη Σουηδία θα τον βάλουν φυλακή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.