Σύμβολο του συντηρητισμού, άφησε σημαντική πολιτική παρακαταθήκη
Tου Φιλιππου Xατζοπουλου
Την περασμένη Κυριακή, οι Αμερικανοί τίμησαν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο μέτριος ηθοποιός και επιδέξιος πολιτικός που εξελίχθηκε σε σύμβολο του αμερικανικού -και παγκόσμιου- συντηρητισμού άφησε πίσω του σημαντική πολιτική παρακαταθήκη. Η κληρονομιά αυτή έπεσε, όμως, θύμα ιδεολογικής απαγωγής, από τη σημερινή αμερικανική Δεξιά, που επιλέγει να υπογραμμίζει αποσπάσματα της ρεϊγκανικής πολιτικής για να στηρίξει το μήνυμά της, αγνοώντας παράλληλα τον ρεαλισμό και την ικανότητα συμβιβασμού του Ρέιγκαν. Σε άρθρο του στην εφημερίδα WashingtoPost, που μεταφράζεται αυτούσιο παρακάτω, ο αρθρογράφος Ουίλ Μπαντς απομονώνει και αποκαλύπτει πέντε μύθους γύρω από την ιδεολογική και πολιτική κληρονομιά του Ρόναλντ Ρέιγκαν.
Ο Ουίλ Μπαντς αναρωτιέται έτσι αν οι σύγχρονοι μύθοι και οι παρανοήσεις γύρω από την πολιτική Ρέιγκαν αποτελούν συνειδητή προσπάθεια νέας -βολικότερης για τους Ρεπουμπλικανούς- ερμηνείας της κληρονομιάς του «Γκίπερ».
«Ο Ρέιγκαν ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους προέδρους των ΗΠΑ».
Είναι αλήθεια ότι ο Ρέιγκαν είναι δημοφιλής είκοσι χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του. Δημοσκόπηση του CNτον περασμένο μήνα έδειξε ότι ο Ρέιγκαν απολαμβάνει την τρίτη υψηλότερη δημοτικότητα μεταξύ των προέδρων των τελευταίων 50 ετών, πίσω από τον Τζον Κένεντι και τον Μπιλ Κλίντον. Η μέση δημοτικότητά του στα οκτώ χρόνια της θητείας του δεν είναι, όμως, εντυπωσιακή, με 52,8%. Το ποσοστό αυτό φέρνει τον 40ό πρόεδρο όχι μόνο πίσω από τους Κένεντι, Κλίντον και Αϊζενχάουερ, αλλά και τους Λίντον Τζόνσον και Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, που δεν θεωρούνται από τους δημοφιλείς προέδρους.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν απόλαυσε περιόδους μεγάλης δημοτικότητας, όπως αμέσως μετά την απόπειρα κατά της ζωής του το 1981, αλλά και περιόδους χαμηλών ποσοστών, όπως το 1982 με την αύξηση της ανεργίας, όταν τα ποσοστά δημοτικότητας του Ρέιγκαν υποχώρησαν στο 35%.
Η δημοτικότητα του Ρέιγκαν άρχισε να ενισχύεται σταθερά μόνο μετά την αποκάλυψη ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ το 1994, αλλά και χάρη σε συντονισμένη εκστρατεία προώθησης της κληρονομιάς του από Ρεπουμπλικανούς όπως ο Γκρόβερ Νόρκουιστ.
«Ο Ρέιγκαν μείωσε τους φόρους».
Είναι αλήθεια ότι μία από τις πιο τολμηρές πρωτοβουλίες του Ρέιγκαν υπήρξε η μείωση των φόρων το 1981, που περιόρισε τα φορολογικά βάρη για τους πλουσιότερους Αμερικανούς από 50 μέχρι 70%. Το ερχόμενο έτος, όμως, με την Αμερική να βρίσκεται σε ύφεση και το ομοσπονδιακό έλλειμμα να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, ο Ρέιγκαν αύξησε τους φόρους σε μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο μεταπολεμικό πρόεδρο.
«Ο Ρέιγκαν ήταν γεράκι».
Πολύ πριν εκλεγεί πρόεδρος, ο Ρέιγκαν είχε προβλέψει τη κατάρρευση της ΕΣΣΔ εξαιτίας της ενδημικής διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας του κομμουνιστικού συστήματος. Παρότι η πρόβλεψή του αποδείχθηκε ορθή, κανείς δεν μπορεί να πει ότι το εξοπλιστικό του πρόγραμμα επέσπευσε τη διαδικασία αυτή. Παρότι ο Ρέιγκαν ενίσχυσε το στράτευμα και εγκαινίασε νέα οπλικά προγράμματα, η ουσιαστική του συμβολή στη λήξη του Ψυχρού Πολέμου υπήρξε η προθυμία του να υπογράψει συνθήκες περιορισμού των πυρηνικών όπλων με τον Γκορμπατσόφ, προωθώντας με τον τρόπο αυτό την περεστρόικα.
Απογοήτευσε
Με την εξαίρεση του βομβαρδισμού της Λιβύης το 1988, ο Ρέιγκαν απογοήτευσε τους «ιέρακες» βοηθούς του με την άρνησή του να προχωρήσει να αντιμετωπίσει στρατιωτικά την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή. Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Λου Κάνον, ο Ρέιγκαν είχε αποκαλέσει «τρομοκρατία» τον θάνατο αμάχων κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.
Το 1987, ο τότε βοηθός του Ρέιγκαν και μετέπειτα «αρμοστής» του Ιράκ το 2003, Πολ Μπρέμερ, είχε υποστηρίξει ότι οι ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις πρέπει να δικάζονται σε πολιτικά δικαστήρια και όχι από στρατοδικεία.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_12/02/2011_432363
(12-02-2011)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.