Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Υπό αμερικανική παρακολούθηση η Αδελφότητα Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο


Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα επιτηρούν από κοντά την αιγυπτιακή οργάνωση της αντιπολίτευσης των Αδελφών Μουσουλμάνων.


Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα της αντιπολίτευσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αίγυπτο, δεν αποτελεί έναν οργανισμό «μονολιθικό» και οι θέσεις του όσον αφορά την πολιτική εξέλιξη στην Αίγυπτο παραμένουν ασαφείς, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο διευθυντής της CΙΑ Λέον Πανέτα και ο διευθυντής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, φαίνεται ότι μείωσαν την πιθανή μελλοντική απειλή που μπορεί να προκαλέσει αυτή η οργάνωση, παρά την παρουσία «εξτρεμιστικών στοιχείων» στους κόλπους του, στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας.

«Δεν είναι μια μονολιθική οργάνωση», δήλωσε ο κ. Πανέτα ενώ από την πλευρά του ο κ. Κλάπερ αναφέρθηκε στην «ποικιλομορφία» και το εύρος του κινήματος αυτού.

«Υπάρχουν εξτρεμιστές, γι αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, στους κόλπους των Αδελφών Μουσουλμάνων αλλά το πρόγραμμα της οργάνωσης διαφέρει από χώρα σε χώρα», πρόσθεσε ο κ. Κλάπερ επισημαίνοντας ότι δεν είναι απολύτως γνωστές οι ακριβείς προθέσεις των μελών τους.

«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι είναι μόνο εξτρεμιστές. Υπάρχουν εξτρεμιστές στους κόλπους των Αδελφών Μουσουλμάνων τους οποίους πρέπει να προσέχουμε και να τους παρατηρούμε διαρκώς από πολύ κοντά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τον προσανατολισμό των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής και υπάρχουν και πιο νέα μέλη που είναι πιο φιλελεύθερα», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Πανέτα.

Και μπροστά στην ανησυχία που εξέφρασε η προεδρεύουσα της επιτροπής Νταιάν Φάινστάιν για την επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο «χώρα κλειδί για τη Μέση Ανατολή», όπως την χαρακτήρισε, ο κ. Πανέτα συμφώνησε μαζί της λέγοντας ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες της».

Καταλήγοντας ο κ. Πανέτα δήλωσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα ενισχύσουν την επόπτευση στην περιοχή και θα παρακολουθούν πολύ στενά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.