Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αιφνιδιαστικές συλλήψεις για τη «Bαριοπούλα»


Από τους 163 οι 106 είναι αξιωματικοί

«Μετά τις σαρωτικές συλλήψεις διαλύεται πάσα αμφιβολία ως προς το ποιος είναι το αφεντικό στην Τουρκία» συμπεραίνει η «Χουριέτ» σε σχέση με τη σύλληψη 163 απόστρατων και εν ενεργεία ανώτερων αξιωματικών, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Προφανώς η εφημερίδα, που δεν διακρίνεται για τις φιλοκυβερνητικές διαθέσεις της, εννοεί ως αφεντικό τον Ταγίπ Ερντογάν, θεωρώντας τον «ηθικό αυτουργό» του κύματος των συλλήψεων, που άρχισε με εντολή του εισαγγελέα Σαβάς Κιρμπάς προς το δικαστήριο της Σηλυβρίας, στο οποίο εκδικάζεται με 196 συνολικά κατηγορούμενους η υπόθεση «Βαριοπούλα». Η νέα αυτή εξέλιξη στην αντιπαράθεση Ερντογάν - στρατηγών είχε ως σημείο αιχμής την παράδοση στις Αρχές του απόστρατου στρατηγού Τσετίν Ντογάν, πρώην αρχηγού της Πρώτης Στρατιάς, χθες Δευτέρα.

Ολα άρχισαν την Παρασκευή, κατά την έναρξη της 13ης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, στη Σηλυβρία. Αιφνιδιαστικά ο εισαγγελέας ζήτησε τη σύλληψη 186 κατηγορούμενων, επικαλούμενος 43 φακέλους με νέα ενοχοποιητικά στοιχεία για το σχέδιο «Βαριοπούλα», που κατασχέθηκαν σε ναυτική βάση. Ο δικαστής διέκοψε τη δίκη και διέταξε τους υπόπτους να μην εγκαταλείψουν την αίθουσα του δικαστηρίου. Το βράδυ το δικαστήριο ενέκρινε τη σύλληψη των 163 από τους 186, διαδικασία που ολοκληρώθηκε σταδιακά με τη σύλληψη 133 και την παράδοση των υπολοίπων έως χθες. Το ενδιαφέρον είναι ότι από τους 163 οι 106 είναι αξιωματικοί εν ενεργεία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, και από αυτούς τους 106 οι 26 είναι στρατηγοί, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ». Ταυτόχρονα ανακρίνεται ο δημοσιογράφος Σονέρ Γιαλτσίν, ιδιοκτήτης ιστοσελίδας που προέβαλε βίντεο απαξιωτικό για το έργο της αστυνομίας.

Οι εγκέφαλοι

Καθοριστικής σημασίας είναι φυσικά η σύλληψη των εγκεφάλων του σχεδίου «Βαριοπούλα», του πρώην αρχηγού Ναυτικού ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγού Ιμπραΐμ Φιρτίνα και του στρατηγού Ντογάν, που θεωρείται ο αρχηγός της συνωμοσίας. «Η δίκη δεν διεξάγεται πλέον βάσει της νόμιμης οδού. Ολα τα έγγραφα είναι πλαστά», δήλωσε χθες ο κ. Ντογάν στους δημοσιογράφους. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Βαριοπούλα» προέβλεπε για το 2003 πρόκληση χάους, βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη της Κωνσταντινούπολης, δολοφονικές επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων μειονοτήτων, ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν και θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Η δίκη ανεβλήθη για τις 14 Μαρτίου. Αναλυτές συνδέουν τώρα τις συλλήψεις με τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία και με τις επόμενες κρίσεις στο στράτευμα. Ως προς την τελευταία αυτή παράμετρο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρίσεις του Αυγούστου του 2010 στη σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, υπήρξαν ιδιαίτερα επεισοδιακές.

Η στρατιωτική ηγεσία επιχείρησε να θέσει στο απυρόβλητο της δικαιοσύνης και της «Βαριοπούλας» αξιωματικούς, τους οποίους ήθελε να προαγάγει, ώστε να εξασφαλίσει τον έλεγχο του στρατεύματος.

Οι κρίσεις διήρκεσαν πολύ πέραν του καθιερωμένου και έληξαν χωρίς την εκλογή νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Τελικώς, κατόπιν συμβιβασμού, κατέστη δυνατή η διαδοχή του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ από τον στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ. Με τον τελευταίο συναντήθηκε την Κυριακή το βράδυ και ενώ εκκρεμούσε η τύχη του στρατηγού Ντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η συνάντηση εξελίχθηκε ομαλά. Σύμφωνα όμως, με ξένους παρατηρητές, ο κ. Ερντογάν, ενόψει εκλογών και κρίσεων στο στράτευμα, λαμβάνει εγκαίρως τα μέτρα του, έχοντας ίσως κατά νου και το παράδειγμα της Αιγύπτου, όπου αυτή τη στιγμή ρυθμιστής είναι ο στρατός.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_15/02/2011_432659
(15/02/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.