«Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας» τόνισε ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των συμμάχων για τη Λιβύη για σήμερα το απόγευμα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Συγκάλεσα έκτακτη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου» με τη συμμετοχή των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, «για να συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης», ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αυτή η κρίση στη γειτονική μας περιοχή επηρεάζει Λίβυους πολίτες και πολλούς πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μπορεί αναλάβει δράση για να διευκολύνει και να συντονίσει κάθε ενέργεια των χωρών μελών, εάν και όταν αποφασίσουν να ενεργήσουν. Άρα επιστρέφω εντός λίγων ωρών στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, λίγη ώρα πριν παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γκέντελε, κοντά στη Βουδαπέστη.
«Πριν από αυτό, θα συναντηθώ με τους υπουργούς Άμυνας και θα συζητήσω μαζί τους με ποιόν ρεαλιστικό τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των γεγονότων αυτών», αναφέρει προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών και στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Είναι λίγο πρόωρο να μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιστάσεις και το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργήσει ως πάροχος μέσων και συντονιστής, όταν και εάν τα κράτη μέλη θελήσουν να ενεργήσουν», είπε.
Χθες, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές, ανάμεσά τους και η εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι η Βρετανία συζητούν με την ηγεσία του ΝΑΤΟ τον συντονισμό των προσπαθειών για την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Λιβύη τις επόμενες ημέρες.
Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν ευρύ φάσμα επιλογών για την απομάκρυνση 5.000-6.000 ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.