Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Tο πρόσωπο: Ομάρ Σουλεϊμάν

Ο εκλεκτός του Ισραήλ

Στον «Νονό» του Φράνσις Κόπολα, ο Ρόμπερτ Ντιβάλ ενσαρκώνει τον «Κονσιλιέρε», τον μυστικοσύμβουλο του Μάρλον Μπράντο, τον έμπιστο της φαμίλιας, τον άνθρωπο για τα πιο λεπτά εγχειρήματα. «Κονσιλιέρε» στην Αίγυπτο λένε τον Ομάρ Σουλεϊμάν, προσφάτως διορισθέντα από τον Μουμπάρακ στο αξίωμα του αντιπροέδρου. Στην πραγματικότητα, ο Σουλεϊμάν συγκέντρωσε την πραγματική εξουσία στα χέρια του, με τον Μουμπάρακ σε καθαρά διακοσμητικό ρόλο, μέχρι τη στιγμή που το στρατιωτικό κατεστημένο τον πέταξε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας σαν περιττό βάρος.

Αρχηγός της αιγυπτιακής ΕΥΠ από το 1993, ο Ομάρ Σουλεϊμάν κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Μουμπάρακ το 1995, όταν κατά ένα τρόπο του έσωσε τη ζωή: Χάρη στην προσωπική επιμονή του Σουλεϊμάν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος πήρε μαζί του, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αιθιοπία, τη θωρακισμένη Μερσεντές που σταμάτησε τα πυρά των επίδοξων δολοφόνων του στην Αντίς Αμπέμπα. Καθώς η αιγυπτιακή ΕΥΠ, το αντίστοιχο της αμερικανικής CIA, δεν ανακατεύεται με την καταστολή αντιφρονούντων παρά μόνο με τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Σουλεϊμάν δεν «λερώθηκε» στα μάτια της κοινής γνώμης. Είναι όμως ο άνθρωπος που μπορεί να εμπιστευθεί κανείς για τη μετάβαση της Αιγύπτου στη Δημοκρατία;

Από τη σκοπιά του Τελ Αβίβ, αναμφίβολα ναι! Οπως αποκάλυψε το WikiLeaks, ο Σουλεϊμάν ήταν ο εκλεκτός του Ισραήλ, ο άνθρωπος που είχε ανοιχτή, κόκκινη γραμμή με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ για την αντιμετώπιση της παλαιστινιακής αντίστασης και ειδικά της Χαμάς. Κατά τον δημοσιογράφο της ισραηλινής Haaretz, Γιόσι Μίλμαν, ο Σουλεϊμάν ήταν εκείνος που προώθησε τη συμφωνία πώλησης αιγυπτιακού φυσικού αερίου στο Ισραήλ σε τιμές πολύ κατώτερες των διεθνών - μια συμφωνία που έδωσε τη δυνατότητα στον ομόλογο του Σουλεϊμάν και τέως διοικητή της Μοσάντ Σπάτι Σφιτ να καρπωθεί μεγάλη μίζα.

Οπως αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων μέσων ενημέρωσης, το αμερικανικό περιοδικό New Yorker, ο Σουλεϊμάν ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο συνεργαζόταν άμεσα η CIA για τις διαβόητες «εκτός νομιμότητας απελάσεις» (extraordinary renditions), δηλαδή τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατική δράση στην Αίγυπτο και άλλες χώρες, όπου βασανίζονταν για να «ομολογήσουν» υπαρκτά ή ανύπαρκτα εγκλήματα προτού μεταφερθούν και πάλι στις ΗΠΑ.

Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις ήταν εκείνη του Ιμπν Σεΐχ αλ Λίμπι, ο οποίος συνελήφθη στο Πακιστάν, μεταφέρθηκε και βασανίστηκε υπό την εποπτεία του Σουλεϊμάν στο Κάιρο και «ομολόγησε» απίθανες ιστορίες περί όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, τις οποίες επικαλέσθηκε στη συνέχεια ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στη δραματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμονές του πολέμου του 2003.

Η ιστοσελίδα του αγγλόφωνου Αλ Τζαζίρα αναφέρει, μάλιστα, ότι ο Σουλεϊμάν συμμετείχε προσωπικά στον βασανισμό ενός άλλου κρατουμένου, του αιγυπτιακής καταγωγής Αυστραλού πολίτη Μαχμούντ Χαμπίμπ, ο οποίος πέρασε πέντε μήνες με ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς στο Κάιρο, προτού μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_13/02/2011_432503
(13-02-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.